E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21972
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Iepriekšējā īpašnieka tiesības būt deklarētam pārdotajā dzīvoklī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Jūlija

Sāku īpašuma pirkšanas procesu, un īpašnieks lūdz, lai varētu palikt deklarēts ar savu sievu vēl 3 mēnešus, bet abi pārvācas uz Krieviju un gaida, kamēr viņu lieta uz deklarēto dzīvesvietu Krievijā tiks apstiprināta. Vai man kā saimniekam ir kāds risks, ka viņi var pieprasīt tiesības uz dzīvokli? Mēs plānojam sastādīt dokumentu par to, ka viņiem ir jāizdeklarējas no mana dzīvokļa pēc 3 mēnešiem.

A
atbild:
23. decembrī, 2020

Atbilstoši Civillikuma 994. panta pirmajai daļai par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. panta 1. daļai dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Tātad likumā ir noteikts termiņš (viens mēnesis), lai persona deklarētos jaunajā dzīvesvietā.

Ja personai nav tiesiska pamata būt deklarētai jūsu īpašumā, tad jums ir tiesības no sava īpašuma šo personu izdeklarēt. Šīs process ir ilgs un laikietilpīgs.

Kārtību, kādā anulējamas ziņas par deklarēto dzīvesvietu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 72.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamajā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata (atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta 2. daļai). Līdz ar to jums ir iespēja noslēgt ar iepriekšējiem īpašniekiem īres līgumu uz viņiem vajadzīgo laiku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas