E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21967
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devējs ziņojumā norāda nostrādātās stundas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Laine

Labdien! Vēlējos precizēt informāciju. Vai pareizi saprotu, ka, iesniedzot VID ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu, jānorāda katra darbinieka faktiski nostrādātās stundas, nevis mēnesī apmaksājamās stundas? Paldies!

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 827 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli 33. punktā noteikts: darba ņēmēja nostrādāto stundu skaitu mēnesī norāda darba devēja ziņojuma (3. pielikums) 11. ailē. Informācija par darba ņēmēja nostrādātajām stundām nav jānorāda par personām, kuras pie darba devēja tiek nodarbinātas tikai uz uzņēmuma līguma pamata, un par personām, kurām pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas ir vienošanās par darbinieka profesionālās darbības ierobežojumu (konkurences ierobežojums).

Ieviešot MK noteikumos šo un vēl vairākas citas prasības darba devējam, pamatojumā tika norādīts, ka jaunas normas tiek noteiktas ēnu ekonomikas samazināšanai, nelegālās nodarbinātības mazināšanai un cīņai pret “aplokšņu” algām. Noteikumu izmaiņu anotācijā bija arī norādīts: pārskatā “Ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī” iekļaujama informācija par darba ņēmēju faktiski nostrādāto stundu skaitu katrā mēnesī.

Jāpiebilst, ka Darba likuma 137. pantā darba devējam ir noteikts pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas