E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21966
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzteikums ilgstošas bērnu slimošanas dēļ

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Ginta

Labdien! Darba devējs piedāvā slēgt vienošanos (ko nevēlos slēgt) un lika saprast: ja nepiekritīšu, tad tuvākajā laikā pienāks trīs gadu termiņš darba attiecībām un mani varēs atlaist, pamatojoties uz Darba likuma 101. p. 11. punktu. Esmu dvīņu mamma, vasarā atgriezos no BKA (šis periods jau ir izrēķināts ārā no kopējā darba ilguma, jo darba attiecības jau ir vairāk nekā četrus gadus), kopš vasaras bērni periodiski slimo. Darba devējs apgalvo, ka darbnespējas lapas visā periodā jau esot sasniegušas ap 370 dienām. Vai bērnu slimības lapas (lai gan tās ir uz mana vārda) arī tiek skaitītas kā mana darbnespēja, lai pants būtu pamatots, vai tomēr ne?
Jau iepriekš liels paldies par atbildi!

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba tiesiskās attiecības ir izbeidzamas tikai Darba likumā noteiktajos gadījumos un atbilstoši Darba likumā noteiktajai kārtībai.

Darba likuma 114. pantā noteikts, ka darbinieks un darba devējs var izbeigt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Iniciēt darba tiesisko attiecību pārtraukšanu saskaņā ar Darba likuma 114. pantu var gan darbinieks, gan darba devējs. Ja otra puse piekrīt izteiktajam piedāvājuma, vienošanās ir slēdzama rakstveidā. Ja otra puse (darbinieks vai darba devējs) nepiekrīt piedāvājumam izbeigt darba tiesiskās attiecības atbilstoši Darba likuma 114. pantam, nav pieļaujams šādu vienošanos slēgt piespiedu kārtā.

Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. Līdz ar to, ja darba devējam radušies iepriekš minētie apstākļi, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku uzteicamas, ievērojot Darba likuma noteikto uzteikšanas kārtību un termiņus (Darba likuma 103. pants). Tāpat darba devējam ir jāizvērtē, vai atbilstoši Darba likuma 108., 109. un 110. pantam nav kādi ierobežojumi, aizliegumi vai papildu noteikumi darba tiesisko attiecību uzteikšanai.

Atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktam darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Darbinieka darbnespējas periodā ieskaitāms arī laiks, kad darbiniekam bija izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar slima bērna kopšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas