E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21964
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Arī MUN maksātājam aprēķinās obligāto iemaksu objektu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2020
Ilja

Labdien! Sakarā ar grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas stājas spēkā nākamgad, gribēju uzzināt, vai man ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un VSAOI, ja es esmu vienīgais darbinieks/īpašnieks mikrouzņēmumā? Vai pareizi saprotu, ka tagad mēnesī var sev izmaksāt vairāk nekā 720 EUR un, ja kopējie gada ienākumi nepārsniedz 25 000 EUR, vienīgais nodoklis, kas jāmaksā, ir 25% MUN?

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No 2021. gada 1. jūlija ar grozījumiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts – trīs minimālās algas ceturksnī. Tas attiecas arī uz mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāju, kas saskaņā ar šo likumu ir pašnodarbinātais.

Iemaksu veikšanas jauno kārtību izklāsta Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa: “Ja obligāto iemaksu objekts ir mazāks par minimālo obligāto iemaksu objektu (1500 eiro ceturksnī vai 500 eiro mēnesī), no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. decembrim MUN maksātājam ir pienākums veikt minimālās obligātās iemaksas 10% apmērā valsts pensiju apdrošināšanai no starpības līdz minimālajam obligāto iemaksu objektam” (likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pārejas noteikumu 82. punkts).

Ja MUN maksātājs, kurš nav vienlaikus darba ņēmējs, prognozē, ka viņa ienākums no saimnieciskās darbības nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, viņš iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā apliecinājumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem līdz:

1) 2021. gada 15. jūlijam par 2021. gada trešo ceturksni;

2) 2021. gada 15. oktobrim par 2021. gada ceturto ceturksni.

Valsts ieņēmumu dienests apliecinājumu nodos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA), un tā, ņemot vērā pašnodarbinātā prognozes, obligātās iemaksas par konkrēto ceturksni neaprēķinās.

To, kad un kā VSAA rēķinās iemaksu objektu MUN maksātājam – īpašniekam – no 2021. gada 1. jūlija, skaidro Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga: VSAA aprēķinās VSAOI objektu, ņemot vērā samaksāto mikrouzņēmumu nodokli, no kura 80% ir valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, un piemērojot pašnodarbinātā VSAOI likmi – 31,07%.

Ja MUN maksātājs, kurš nav vienlaikus darba ņēmējs, prognozē, ka viņa ienākums no saimnieciskās darbības nesasniegs 1500 eiro ceturksnī, viņš iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā apliecinājumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem. Šāds MUN maksātājs maksā 25% no faktiskā ienākuma un no starpības starp VSAA aprēķināto VSAOI objektu un valstī noteikto minimālo algu – 10% pensijai. 

Summu, no kuras jāpiemaksā, VSAA paziņos VID, un VID par to informēs nodokļa maksātāju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas