E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21909
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesības uzteikt darba līgumu un saņemt kompensāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2020
Aivars

Ir izveidojusies situācija, ka uzņēmums sakarā ar pandēmiju ir nolēmis samazināt biroja lielumu: sākt lielākoties strādāt attālināti un vispār pārcelt biroju uz citu vietu, kur īre ir lētāka. Vai šādā situācijā man ir pamats pieprasīt darba attiecību pārtraukšanu ar kompensāciju un to arī dabūt, jo darba līgumā ir minēta konkrēta iepriekšējā biroja atrašanās vietas adrese un ir runa par 100% klātienes darbu. Domāju, ja sāktu runāt par darba attiecību pārtraukšanu, uzņēmums norādītu, ka varu tomēr darboties klātienē jaunajā ofisā, kas īsti nav labi, jo darbs ir komandā un, ja 90% komandas turpina darbu attālināti, tas tāpat faktiski būs attālinātais darbs, tikai no jaunā biroja (principā būs jāiet uz biroju un skaipā jāsazinās ar kolēģiem).
Jaunā biroja atrašanās vieta ir neizdevīga gan laika ziņā, kas jāpavada, lai nokļūtu uz to, gan transporta pieejamības un, protams, izmaksu ziņā.

A
atbild:
30. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 6.9. apakšpunktu distancēšanās nodrošināšanai atbilstoši iespējām un darba specifikai darba devējs veicina attālinātā darba veikšanu.

Minētās prasības ierobežo darbinieka tiesības iebilst pret izmaiņām nodarbinātības apstākļos, ja vien tās veiktas epidemioloģiskās drošības nolūkos.

Tomēr, ja darbiniekam nav pieņemama darba pienākumu pildīšana attālināti, viņam ir tiesības uzteikt darba līgumu (Darba likuma 100. pants) vai izbeigt darba tiesiskās attiecības, pusēm vienojoties (Darba likuma 114. pants).

Savukārt tiesības uz kompensāciju darbiniekam varētu būt tad, ja darba devējs ārkārtējo situāciju izmanto ļaunprātīgi un pretēji darbinieka tiesiskajām interesēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas