E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21869
Lasīšanai: 2 minūtes

Ieķīlāts īpašums un mantojums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2020
Anna

Tēvam ir ieķīlāts īpašums par labu bērna īpašumam (kredītsaistības sedz bērni). Kredītsaistības ir ierakstītas zemesgrāmatā kā apgrūtinājums. Vai attāls radinieks var (pa kluso) noslēgt uztura līguma ar tēvu un tā liegt mantot bērniem īpašumu un saistības? Neierakstot uztura līgumu zemesgrāmatā saistībā ar liegumu no bankas. Bet pēc tēva nāves pieprasīt īpašumu, uzrādot šo līgumu? Kādu līgumu labāk noslēgt ar tēvu, lai bērni varētu mantot visu īpašumu un kredītsaistības?

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Iveta Ozoliņa, zvērināta notāre

Lai nostiprinātu īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu zemesgrāmatā uz uztura devēja vārda saskaņā ar uztura līgumu, nepieciešams arī notariāli apliecināts nostiprinājuma lūgums, kā arī notariāli apliecināta bankas piekrišana darījuma noslēgšanai. Ja uztura devējs uzrādīs uztura līgumu pēc uztura ņēmēja nāves un mantinieki šo līgumu neatzīs, kā arī uztura devējam nebūs notariāli apliecinātas bankas piekrišanas un nostiprinājuma lūguma, tad uztura devējs varēs vērsties ar prasījuma tiesību tiesā. Tiesa tad varēs izvērtēt, vai vispār šis uztura līgums ir spēkā, vai to parakstījis mantojuma atstājējs, vai uzturs ir dots uztura ņēmējam.

Bērni ar tēvu var slēgt mantojuma līgumu, vai tēvs var taisīt testamentu bērniem. Mantojuma līgums gan ierakstāms zemesgrāmatā, attiecīgi kļūstot saistošs trešajām personām. Mantojuma līgumu var atcelt, tikai mantojuma atstājējam un mantotājam vienojoties. Testamentus mantojuma atstājējs var taisīt aizvien jaunus bez mantinieku ziņas vairākas reizes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas