E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21831
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Vai bērniem jāuztur nesamērīgi prasīgi vecāki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2020
Zane

Labdien! Situācija tāda, ka jau 10 gadus dzīvoju ar mazgadīgo meitu Anglijā, bet Latvijā ir 61 gadus veca māte, kura sēž, rokas klēpī salikusi, un gaida, kad mēs ar brāli viņai dosim naudu. Saprotu, ka pēc likuma mums viņai ir japalīdz, bet kā, piemēram, mans brālis, kurš nestrādā, var viņai palīdzēt? Vai es, kas Latvijā esmu 2. grupas invalīde (grupa piešķirta uz mūžu)? Pati māte strādājusi nav vismaz pēdējos 20 gadus un ir darbspējīga (ir piešķirta 3. invaliditātes grupa), bet strādāt neiet, jo sāpot šis un sāpot tas. Es personīgi nosedzu viņai maksājumus par labiekārtotu dzīvokli renovētā mājā, kuru īrējam jau 10 gadus (maksājums ziemā ir ap 300 eiro, bet vasarā 150 eiro), un viņa vēl no manis gaida naudu. Nesaprotu, kā man rīkoties, jo pašai ir bērns, kas jāaudzina, un, galu galā, ja es nedzīvotu Anglijā, tad māte arī tādā dzīvoklī nemitinātos... Jācer, ka varēsiet man ieteikt, kā rīkoties. Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 188. panta pirmā daļa paredz bērnu pienākumu samērā ar viņu spējām uzturēt savus vecākus. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem izšķir tiesa.

Kritērijus, kādos gadījumos iestājas bērna pienākums uzturēt vecākus, likumdevējs nav definējis. Tāpat nav noteikts konkrēts apmērs un laika periods, kādā bērnam būtu jāuztur vecāki. Kā norādījis Augstākās tiesas Senāts 2011. gada 27. aprīļa spriedumā Nr. SKC-160/2011, pienākums bērniem apgādāt vecākus nepastāv vienmēr, bet gan rodas tikai vajadzības gadījumā. Ar vajadzības gadījumu jāsaprot vecāku nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem tādu iemeslu dēļ, ka viņi paši objektīvu iemeslu dēļ nespēj sevi nodrošināt un apgādāt. Piemēram, darbspējīgas personas “nevēlēšanās strādāt” nav uzskatāma par objektīvu iemeslu.

Tas, kā rīkoties, ir personisko attiecību jautājums: jānoskaidro, kādām vajadzībām ir nepieciešama nauda. Jums arī pašiem ir labāk zināms, kāpēc pirms 10 gadiem sākāt īrēt samērā pieklājīgu dzīvokli. Jo arī dzīvesvietu cilvēki izvēlas atbilstoši savām spējām par to maksāt.

Ja rodas domstarpības, tad tās var izšķirt tiesā, kas, izvērtējot konkrētās lietas dalībnieku iesniegtos argumentus un pierādījumus, lems par bērnu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus mātes uzturam. Sniedzot prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, mātei vajadzība pēc papildu līdzekļiem būs jāpamato, iesniedzot pierādījumus, kas apliecina viņas finansiālo stāvokli un nespēju sevi nodrošināt, piemēram, izziņas, kas apliecina ikmēneša ienākumus un nepieciešamos izdevumus, kā arī apliecinājumu veselības stāvoklim, kas neļauj strādāt algotu darbu.

Pienākums uzturēt vecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli.

Ja domstarpības risina tiesā, tikai pēc tam, kad vajadzību pēc papildu līdzekļiem tiesa uzskata par pierādītu un pamatotu, tā vērtē, kādā apmērā un kādās daļās prasītāja bērniem ir pienākums to sniegt. Ja bērnu mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs un pastāv strīds, tad tiesa nosaka apgādāšanas pienākumu samērā ar katra bērna mantas stāvokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas