E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21820
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Bērna uzvārda maiņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2020
Julija

Kā es varu nomainīt bērnam uzvārdu? Es viņu pilnībā uzturu, no valsts saņemu uzturlīdzekļus. Bērns dzīvo ar mani un manu jauno vīru.

A
atbild:
08. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” paredz gadījumus, kad bērna uzvārdu var mainīt uz tēva vai mātes uzvārdu:

  • pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas;
  • ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību;
  • ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības;
  • ja svītrotas ziņas par vienu no vecākiem; bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Uzvārdu var mainīt nepilngadīgam bērnam. Tādā gadījumā uzvārda maiņas iesniegumā personai jāpievieno bērna tēva piekrišana. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Norādām, ja bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna uzvārda maiņas atbilstību bērna interesēm, otra vecāka piekrišana nav nepieciešama. Šajā gadījumā bāriņtiesas lēmums aizstāj otra vecāka piekrišanu.

Atbilstoši likuma Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 4. panta pirmajai daļai persona, kura vēlas mainīt uzvārdu, iesniedz jebkurai dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda uzvārda maiņas iemeslu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas