E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21818
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kāpēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu darba devējs neapmaksā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2020
Jevgenija

Labdien! Ja darba attiecības tiek izbeigtas uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, vai darbiniekam pienākas kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu, kas uzkrājas pirmsdzemdību un pēcdzemdību darbnespējas laikā?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 152. pantam laikā, kas dod tiesības uz darba devēja atvaļinājumu, ieskaita laiku, kas faktiski nostrādāts, kā arī atsevišķus laikus, kad nav strādāts, tostarp grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. Darba dēvējam nav pienākuma šo laiku dubultīgi apmaksāt, jo darbiniecei šo laiku kā grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu ir jau apmaksājusi valsts VSAA personā. Faktiski Darba likuma 152. pants norāda, ka pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma laiks ir attaisnojošs iemesls, kad, pastāvot darba attiecībām, darbs nav veikts.

Darba likuma 154. pantā ir noteikts, ka atvaļinājumus, kas piešķirti sakarā ar grūtniecību un dzemdībām, ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā neieskaita. Līdz ar to, izbeidzot darba attiecības, neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par šo periodu netiek aprēķināta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas