E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21802
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Vai bezdarbnieka pabalsta saņēmējs var saņemt autoratlīdzību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
Ingrīda

Labdien! Pavasara ārkārtas situācijas laikā zaudēju darbu. Jaunu neatradu, bet saskaņā ar autora līgumiem varēju strādāt un, ienākumiem nepārsniedzot minimālās algas apmēru 430 eiro mēnesī, saņemt arī bezdarbnieka pabalstu. Vai šis pats nosacījums būs spēkā arī 2021. gadā? Proti, vai, piemēram, janvārī joprojām drīkstēs saņemt bezdarbnieka pabalstu un saņemt arī autora atlīdzību, ja tā nepārsniegs 500 eiro bruto?

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumos nav tāda nosacījuma – tiesības uz bezdarbnieka pabalstu vienlaikus ar tiesībām saņemt autoratlīdzību līdz valstī noteiktās minimālās algas apmēram.

Likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteic, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksu izbeidz, ja persona zaudē bezdarbnieka statusu; Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Autoratlīdzības izmaksātājs no saviem līdzekļiem no autoratlīdzības (bruto) 5% apmērā veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas VSAOI pensiju apdrošināšanai par autoratlīdzības saņēmēju.

Autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI kā pašnodarbinātajam, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā un no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, ir jāveic VSAOI vispārējā apmērā.

Savukārt, ja autoratlīdzība ir mazāka par minimālo algu mēnesī un tās saņēmējam nav pienākuma veikt iemaksas vispārējā kārtībā, tad saņemtā autoratlīdzība neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Jo iemaksas 5% apmērā ir tikai pensiju apdrošināšanai.

Šāda kārtība iemaksām no autoratlīdzības netiek mainīta 2021. gada pirmajā pusē.

Sākot ar 2021. gada 1. jūliju, mainīsies sociālās apdrošināšanas nosacījumi, būs minimālā iemaksu objekta noteikšanas prasība, mainīsies pašnodarbinātajiem, arī autoratlīdzībai piemērojamie nodokļi, kuri būs atkarīgi arī no autoratlīdzības saņēmēja izvēles.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas