E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21789
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai bērna kopšanas pabalstu saņēmēja var gūt ienākumus kā pašnodarbinātā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Sintija

Labdien! Plānoju atvērt internetveikalu, preces tiek plānotas pārdot tikai uz ārzemēm. Vai es drīkstu reģistrēties kā pašnodarbinātā persona, ja šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu visus pabalstus? Vai šajā situācijā man netiks noņemti šie pabalsti?

A
atbild:
04. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumi, kas tiek gūti no saimnieciskās darbības kā pašnodarbinātajam, var ietekmēt vecāku pabalsta apmēru, ja pārsniedz minimālo algu valstī.

Ja mēnesī ienākumi sasniedz minimālās algas apmēru (šogad – 430 eiro), kā pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 32,15%. Maksājums jāveic reizi ceturksnī par katru mēnesi. Ja tiek maksāta vispārējā sociālo iemaksu likme (32,15%), piešķirtais vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā, jo personai, kura neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātā, pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī). To nemainīgā apmērā maksā neatkarīgi no tā, vai vecāks strādā vai nestrādā vai ir pašnodarbināta persona. Arī ģimenes valsts pabalstu, ko valsts maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no bērna viena gada vecuma sasniegšanas dienas, darba ienākumi vai pašnodarbinātā ienākumi neietekmē.

Ja ienākumi ir mazāki par 430 eiro mēnesī, arī ir jāveic sociālās iemaksas – tikai 5% pensijas apdrošināšanai. 5% iemaksas neietekmē tiesības saņemt vecāku pabalstu, kuru var saņemt pilnā apmērā..

Nākamgad nodokļu, sociālās apdrošināšanas un citos tiesību aktos būs izmaiņas. Piemēram, valstī noteiktā minimālā darba alga būs 500 eiro. Iemaksas pensiju apdrošināšanai no 1. jūlija būs nevis 5%, bet 10%. Pakāpeniski tiks ieviestas jaunās obligāto sociālo iemaksu normas, tostarp gadījumiem, ja pašnodarbinātais vienlaikus gūs arī algota darba ienākumus.

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, saņemot vecāku pabalstu pilnā apmērā, gatavojaties gūt ienākumus, ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, lai konkrēti savā situācijā noskaidrotu, vai un kādā gadījumā ienākumi bērna kopšanas atvaļinājuma laikā var ietekmēt jums piešķirtā vecāku pabalsta apmēru.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas