E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21784
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Kā noformēt pilnvaru, ja persona dzīvo ASV

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Annika

Labdien! Persona, kura dzīvo ASV un kurai ir šīs valsts pilsonība, vēlas mani pilnvarot noteikta uzdevuma veikšanai bankā, jo pati nevar ierasties bankā. Banka šādām darbībām pieprasa notariāli apstiprinātu pilnvaru. Vai personai šī pilnvara ir jāuztaisa un notariāli jāapstiprina ASV, tad jāsūta oriģināls uz Latviju, kur man tas attiecīgi jāpārtulko uz latviešu valodu un atkal notariāli jāapstiprina? Vai arī pietiek ar to, ka persona uzraksta konkrētu lūgumu bankai, šis lūgums tiek iztulkots latviski un notariāli apstiprināts un dokuments ir derīgs konkrēta uzdevuma veikšanai? Paldies!

A
atbild:
22. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Kaspars Gerhards, zvērināts notārs

Viena persona var pārstāvēt otru uz pilnvaras pamata, kas sevī ietver konkrētu pilnvarojumu veikt attiecīgās personas vārdā noteiktas darbības. Lai pilnvara būtu spēkā ārpus tās valsts robežām, kurā tā ir izdota, pilnvara ir attiecīgi juridiski pareizi jānoformē.

Ja persona ir ASV pilsonis, lai izdotu pilnvaru, viņai ir jādodas pie attiecīgās amatpersonas ASV. Jāņem vērā, ka vairākumā ASV štatu notāri (notary public) veic tikai paraksta īstuma apliecināšanu uz dokumentiem, kas neder pilnvarai, kura tiks izmantota Latvijā. Šādos gadījumos vispirms ir jāvēršas pie jurista (advokāta), kurš ir tiesīgs klientam sniegt juridisku palīdzību – izskaidrot pilnvaras saturu un tiesiskās sekas. Pēc tam personas paraksta īstumu apliecina notārs (notary public). Svarīgi, lai, izdodot pilnvaru, būtu apliecināts pilnvaras saturs (personas griba izdot šāda veida pilnvaru) un pilnvaras devēja identitāte būtu pārbaudīta.

Pēc pilnvaras izdošanas tā ir jālegalizē ASV, uzliekot uz tās apostille. Apostille var uzlikt pie attiecīgā ASV štata Valsts sekretāra birojā (Office of the Secretary of State), kurā dokuments tika izdots. Pilnvaras oriģināls sūtāms uz Latviju, kur tas pie tulka ir jāpārtulko uz latviešu valodu (un tulka paraksts jāapliecina pie zvērināta notāra Latvijā).

Šādā veidā noformēta pilnvara būs derīga izmantošanai Latvijā, un jūs uz tās pamata varēsiet pārstāvēt personu attiecīgajās iestādēs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas