E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21773
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Personas datus glabā un neizpauž, ņemot vērā noteiktos apstrādes mērķus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Dana

Labdien! Informācijas atklātības likuma 5. pants paredz, kas ir ierobežotas pieejamības informācija, savukārt 5. panta otrās daļas 4. punkts nosaka: par ierobežotas pieejamības informāciju uzskatāma informācija: 4) par fiziskās personas privāto dzīvi. Tāpat 5. panta ceturtā daļa paredz, ka “informācijas autors vai iestādes vadītājs ierobežotas pieejamības statusu informācijai nosaka uz laiku, kas nav ilgāks par vienu gadu”. Ja ārstniecības iestāde vai tiesībsargājošā iestāde manus personas datus atzīst par ierobežotas pieejamības informāciju, tad saskaņā ar šo likumu pēc gada šī informācija kļūst pat vispārpieejamu? Proti, jebkurš interesents pēc gada var vērsties iestādē un lūgt datus par mani, vai arī tomēr kaut kā šīs ziņas tiek aizsargātas? Paldies!

A
atbild:
07. decembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

No jūsu jautājuma konteksta neizriet informācija, kādus personas datus iestādes par personu apstrādā vai kas tie ir par datiem un kāda veida informācija tiek apstrādāta. Katrā ziņā personas datu apstrādei ir nepieciešama personas piekrišana, kā to nosaka Eiropas Parlaments un Padomes regula (ES) 2016/679. Ja personas datus apstrādā ārstniecības iestāde, tad šie pēc savas būtības ir sensitīvi dati saistībā ar personas pamattiesībām un brīvībām, un šie dati ir īpaši aizsargājami un neizpaužami (regulas 51. apsvērums).

Jūsu jautājuma kontekstā ir jāņem vērā regulas principi, proti, personas datu apstrāde būtu jāveido tā, lai šī apstrāde kalpotu cilvēkam. Fiziskām personām būtu jāspēj kontrolēt savus personas datus (regulas 4. un 7. apsvērums). Iestādēm dati jāvāc konkrētiem, skaidriem un leģitīmiem nolūkiem, un to turpmāko apstrādi nevar veikt ar minētajiem nolūkiem nesavietojamā veidā. Ja dati tiek glabāti veidā, kas pieļauj identifikāciju, tad jānodrošina, lai tos neglabā ilgāk, nekā nepieciešams sākotnējiem nolūkiem. Iepriekšminētie principi ir nostiprināti regulas 6. pantā.

Tātad personas datus, piemēram, par personas privāto dzīvi, iestāde drīkst glabāt līdz tās noteiktajam leģitīmajam nolūkam (apstrādes mērķim), un šie personas dati visu šo glabāšanas laiku ir aizsargājami un neizpaužami. Kad apstrādes mērķis ir sasniegts, iestādei personas dati ir jādzēš (regulas 17. pants). Personas datu glabāšanas un neizpaušanas princips ir jāanalizē plašākā kontekstā, nekā to nosaka Informācijas atklātības likuma 5. panta ceturtā daļa, proti, ir jāņem vērā regulas principi par personas datu neaizskaramību un neizpaušanu.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas