E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21767
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piedziņas vēršana uz transporta līdzekli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2020
Dace

Labdien! Pensionārs, būdams alkohola reibumā, izraisīja avāriju. Sods ir piespriests, pensija ap 340 eiro, nekustamā īpašuma nav. Vai automašīnu drīkst pārdot, lai kaut daļēji varētu segt soda nomaksu?

A
atbild:
19. novembrī, 2020

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz transporta līdzekli kā kustamu mantu un pārdot to izsolē. Tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem. (71. nodaļa).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 595. panta otro daļu, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. Attiecībā uz valsts pensijām par šādu citu likumu uzskatāms likums “Par valsts pensijām”, kura 36. panta otrā daļa noteic, ka kopējā ieturējumu summa mēnesī nedrīkst pārsniegt 30% no pensijas. Tādējādi, vēršot piedziņu uz parādniekam izmaksājamu valsts pensiju, ieturējumus atļauts veikt tādā apmērā, lai parādniekam tiktu saglabāta pensija Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas punktos norādītajā apmērā (summa pilnas vai puses no minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā). Turklāt, veicot ieturējumus no valsts pensijas, ieturējumu apmērs nedrīkst pārsniegt likuma “Par valsts pensijām” 36. panta otrajā daļā norādītos 30%.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas