E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21761
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Ja vecāks nepalīdz uzturēt bērnu, tad uzturlīdzekļus var piedzīt tiesas ceļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2020
Sanita

Labdien! Situācija ir tāda: dzīvoju kopā ar vīrieti, mums ir 5 bērni. Viņa rūpes par bērniem ir gandrīz nekādas, vakarā, kad guļ, atnāk un no rīta tad aizved uz bērnudārzu. Finansiālā ziņā arī no viņa puses nav palīdzības, mēnesī mūsu vajadzībām iztērē ap 50 eiro, un tie ir saldumi. Tā kā viņam vakariņas netiek taisītas, viņš vakarā nopērk salātus, bet tos arī pats apēd. Vai tās ir rūpes par bērniem? Vai varu pieprasīt no viņa uzturlīdzekļus? Esmu vērsusies arī sociālajā dienestā, bet, kamēr viņam visi konti bloķēti, nevaru neko pierādīt vai pieprasīt. Darbs ir oficiāls, bet alga tiek maksāta vairākos kontos.

A
atbild:
25. martā, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 177. pantā noteikto bērna vecākam ir pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu.

Līdz ar to vecākam ir pienākums aprūpēt un finansiāli uzturēt bērnu.

Civillikuma 179. panta pirmā un piektā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no savām spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tas nozīmē: ja bērnu vecāks finansiāli neuztur bērnus un nepalīdz jums viņus uzturēt, jūs varat vērsties tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja tiek pieprasīti minimālie uzturlīdzekļi (bērniem līdz 7 gadu vecumam tie ir 107,50 EUR, savukārt bērniem no 7 līdz 18 gadu vecumam – ir 129 EUR), tad to nepieciešamība nav jāpierāda. Ja vēlaties lielāku uzturlīdzekļu apmēru katram bērnam, tad tiesai ir jāpierāda un jāpamato konkrētas summas nepieciešamība.

Cik ir saprotams no jūsu izklāstītā, bankas konti ir bloķēti, jo zvērināts tiesu izpildītājs veic parāda piedziņu.

Civilprocesa likuma 594. pants paredz:

“(1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā noteikto gadījumu.

Civilprocesa likuma 596. panta pirmās daļas 5. punkts nosaka: piedziņa nav vēršama uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Līdz ar to, ja bērnu tēvam ir bloķēti bankas konti, zvērināts tiesu izpildītājs nav tiesīgs vērst piedziņu uz visu darba algu, neatstājot neko pāri, arī tad, ja ir tiesas lēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas