E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21754
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ir obligāti jāievēro kopīpašnieka pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Antra

Labdien! Jautājums par Kopīpašnieku likumu: vai ir gadījumi, kuros pirmpirkuma tiesības pieder tikai tiem kopīpašniekiem, kas iegādājušies domājamās daļas pēc datuma, kad es tās esmu iegādājusies? Vēlos pārdot dzīvokli, bet ēkai ir daudz kopīpašnieku, tāpēc savākt visu parakstus būs dārgi un laikietilpīgi.

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pirmpirkuma tiesība uz kopīpašumu regulēta Civillikuma 1073. pantā. Nav aizliegts pārdot kopīpašumu, arī nepiedāvājot visiem kopīpašniekiem izmantot savu pirmpirkuma tiesību, tādā gadījumā kopīpašnieki likumā paredzētajā kārtībā varēs izmantot izpirkuma tiesību.

Zemesgrāmatu likuma 61. pantā noteikts, kādi dokumenti jāpievieno nostiprinājuma lūgumam. Noteikumi neparedz, ka nekustamā īpašuma atsavināšanai nepieciešama visu kopīpašnieka piekrišana. Arī panta pirmās daļas trešajā punktā minētais “apliecinājums par trešās personas piekrišanu, kad pēc likuma šāda piekrišana ir nepieciešama nostiprinājumam” neattiecas uz pirmpirkuma tiesīgajiem kopīpašniekiem.

Būtiski piedāvāt izlietot pirmpirkuma tiesību ir tāpēc, ka tad, ja kopīpašnieki atsakās izmantot šo tiesību, tad viņi to zaudē un nevar izmantot izpirkuma tiesību. Šāda tiesiskā regulējuma pamatā ir ideja, ka pārdevējam nav būtiski, kurai personai tiek pārdots īpašums, jo darījuma summa un noteikumi nemainās.

Ja kopīpašniekiem nepiedāvā izmantot pirmpirkuma tiesību, rekomendēju pircējam izvērtēt, vai un par kādu cenu iegādāties nekustamo īpašumu. Jārēķinās, ka tad pirmo gadu pēc darījuma noslēgšanas citi kopīpašnieki varēs izlietot izpirkuma tiesību, skatīt Civillikuma 1400. pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas