E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21753
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Kādām jābūt ūdens ņemšanas vietām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Madara

Vai ir kādi saistošie noteikumi, kuri nosaka, kādām ir jābūt ūdens ņemšanas vietām (ūdens ņemšanas vietas ugunsgrēka gadījumā) vai kā tās jāveido? Kas (inspekcija, MK noteikumi, VUGD) nosaka, kādai ūdens ņemšanai sistēmai ir jābūt: dīķis, hidrants u. c.? Situācija ir šāda: par ūdens ņemšanas vietu izmanto agrāko dīķi. Dīķī ir ieklāts melns materiāls (pārklāj visu dīķa grunti un ir līdz krastam), kurš, iespējams, ir ievietots, lai dīķis neaizaugtu, kā tas parasti dabā notiek. Problēma ir tā, ka šajā dīķī nav ievietoti nekādi objekti, kuri nelaimes gadījumā (ja kāds iekrīt) nodrošinātu dzīvas būtnes iespēju izglābties. Šajā dīķī ir noslīkuši jau gana daudz mājdzīvnieku (kaķi), un neviens neko nedara, lai tas beigtos. No šī dīķa neviens kaķis dzīvs ārā netiek, jo pa šo melno materiālu kaķis augšā netiek. No ūdens līmeņa dīķī līdz virszemei (pa kuru staigā) ir diezgan liels augstums, līdz ar to visi dzīvnieki noslīkst. Uzskatu, ka arī cilvēks no šī “dīķa” ārā netiktu, jo krasts ir augsts. Nav ne trepju, pa kurām tikt ārā, ne kādu citu priekšmetu (“saliņas”), uz kuriem paglābties no noslīkšanas. Pieminēšu, ka apkārt “dīķim” ir sēta, kura nav kārtīgi aiztaisīta ciet, viens no sētas posmiem konkrētajā situācijā, kad kaķis noslīka, bija pilnībā vaļā ar brīvu pieeju šai ūdens ņemšanai vietai. Turklāt šī ūdens ņemšanas vieta atrodas tuvu izglītības iestādei.

A
atbild:
01. decembrī, 2020
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests
Jeļena Grigorjeva, Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Ugunsdrošības normatīvu nodaļas vecākā inspektore

Latvijas būvnormatīvs LBN 222-15 “Ūdensapgādes būves” nosaka prasības ūdensapgādes būvju projektēšanai un būvdarbiem. Latvijas būvnormatīvā LBN 222-15 “Ūdensapgādes būves” ir noteikts, kāda veida risinājumi (ūdens tilpnes, rezervuāri, hidranti u. c.) ir jāizvēlas ugunsdzēsības vajadzībām, bet šis tiesību akts ir piemērojams, vienīgi projektējot un būvējot jaunās ūdensapgādes būves vai pārprojektējot vecās.

Vienlaikus VUGD skaidro, ka VUGD kompetencē nav iekļauta drošības uzraudzība un izvērtēšana (arī attiecībā uz esošajām ūdensapgādes būvēm).

Sakarā ar šo situāciju VUGD rekomendē veikt pārrunas ar konkrētās vietas atbildīgo personu, lai rastu risinājumu un izveidotu apkārtējiem drošu vidi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas