E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21751
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
5
1
5

Kad var noslēgt draudzības pirkuma līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Valerija

Labdien! Es gribu no sava onkuļa nopirkt māju, kuras kadastra summa ir, piemēram, 10 000, bet mēs sarunājām par 2000, jo tas bija vectēva atstātais mantojums un tīri simboliski maksāšu. Vai tas ir iespējams, ka summa būs mazāka par kadastrālo vērtību?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

Jūsu norādītajā dzīves situācijā mēs varam runāt par tā saukto draudzības pirkuma līgumu. Pirkuma objekta – nekustamā īpašuma – cenu puses (pārdevējs un pircējs) nosaka, savstarpēji vienojoties, tā ir būtiska pirkuma līguma sastāvdaļa. Ja starp pusēm pastāv sevišķas savstarpējās attiecības, proti, radniecības attiecības, kaimiņu attiecības, draudzības attiecības u. c., puses var vienoties par tādu pirkuma cenu, kas noteikta draudzības pirkuma ietvaros. Saskaņā ar Civillikuma 2015. pantu nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstās vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet, ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.

Noslēdzot šādu līgumu, pusēm pilnībā jāapzinās, ka nekustamā īpašuma pirkuma cena ir noteikta zemāka par tā kadastrālo vērtību un tirgus vērtību. Pārdevējs vēlāk nevarēs celt pretenzijas pret pircēju un atsaukties uz to, ka cena tika noteikta pārāk zema, un nevarēs pirkuma līgumu apstrīdēt pārmērīgu zaudējumu dēļ.

Iemesli, kādēļ puses vienojas par draudzības pirkuma līguma noslēgšanu, var būt visdažādākie, piemēram, radniecība (tomēr, neskatoties uz to, pārdevējs vēlas saņemt kādu atlīdzību par īpašumu) vai apstāklis, ka puses viena otrai ir sniegušas praktisku palīdzību dažādu dzīves situāciju risināšanā, vai citi loģiski izskaidrojami iemesli. Ļoti būtiski ir atcerēties, ka par nekustamo īpašumu pielīgtā pirkuma cena ir jāsamaksā pārdevējam tikai ar bankas pārskaitījumu, skaidras naudas norēķinu par nekustamo īpašumu likums aizliedz.

Tomēr pircējam, noslēdzot šādu pirkuma līgumu, jārēķinās, ka valsts nodevas par īpašuma tiesības reģistrēšanu zemesgrāmatā tiks aprēķinātas no īpašuma kadastrālās vērtības, attiecīgi 2% apmērā vai 0,5% apmērā, ja puses saista tuva radniecība. Kā arī pircējam jāņem vērā apstāklis, ka, vēlāk pārdodot šādi (uz draudzības pirkuma līguma pamata) iegūtu īpašumu, var nākties maksāt kapitāla pieauguma nodokli. Kapitāla pieauguma nodokli nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Par kārtību, kādā aprēķināms kapitāla pieauguma nodoklis un kā tas maksājums, jāinteresējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas