E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21749
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
27
1
27

Kā vienojas par samaksu, slēdzot pirkuma līgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2020
Linda

Labdien! Vai, pie notāra slēdzot pirkuma un pārdevuma līgumu, man ir jāuzrāda maksājuma uzdevums, ka esmu pārdevējam samaksājusi summu, kas norādīta līgumā? Gribēju maksāt tikai tad, kad noslēgts līgums un veikta īpašnieka maiņa ZG, nevis tikai līguma slēgšanas brīdī. Darījuma summa ir 15 tūkstoši.

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilze Roze, zvērināta notāre

Slēdzot pirkuma līgumu, pusēm (pārdevējam un pircējam) ir jāvienojas gan par līguma objekta (nekustamā īpašuma) pirkuma maksu, gan par samaksas kārtību.

  • Puses var vienoties, ka pirkuma maksa tiks samaksāta pārdevējam uzreiz, veicot bezskaidras naudas pārskaitījumu uz pārdevēja kontu. Nav noteikts, ka notāram ir jāuzrāda maksājuma uzdevums, kas apliecina pirkuma maksas samaksu pārdevējam, taču pārdevējam tādā gadījumā ir skaidri jāapliecina, ka pirkuma maksu viņš ir saņēmis. Tomēr nolūkā pārliecināties, ka tiek ievērotas pārdevēja intereses, šāds dokuments var tikt pieprasīts. Ja puses ir izvēlējušās šādu norēķinu kārtību, tad pircējam ir neliels risks saistībā ar īpašuma tiesību reģistrācijas procesu zemesgrāmatā. Ja zemesgrāmatu tiesnesis kādu iemeslu dēļ atteiks īpašuma tiesību reģistrāciju uz pircēja vārda, pircējs jau būs samaksājis pirkuma maksu pārdevējam un konstatētos šķēršļus nevarēs drīzākajā laikā novērst, tad pircējam jālūdz, lai pārdevējs pirkuma maksu atmaksā atpakaļ.
  • Puses var vienoties, ka pirkuma maksa tiks samaksāta pārdevējam ar atlikto maksājumu saskaņā ar maksājumu grafiku, tas šādā gadījumā būs nomaksas pirkuma līgums. Parasti šādos gadījumos pārdevējs piekrīt īpašuma tiesību nostiprināšanai uz pircēja vārda tikai pēc tam, kad viņam ir samaksāta pilna pirkuma maksa. Lai nodrošinātos, pircēja labā var nostiprināt aizlieguma atzīmi, kas nepieļautu situāciju, kad īpašums tiek atsavināts tālāk trešajām personām. Ja pārdevējs tomēr piekrīt īpašuma tiesību nostiprināšanai uz pircēja vārda pirms pilnas pirkuma maksas samaksas, tad pārdevēja labā nostiprināma hipotēka nesamaksātās summas apmērā, kā arī aizlieguma atzīme, lai nepieļautu situāciju, kad īpašums tiek atsavināts tālāk trešajām personām.
  • Puses var vienoties, ka pirkuma maksa tiks samaksāta pārdevējam tikai pēc tam, kad īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu jau būs reģistrētas zemesgrāmatā uz pircēja vārda. Šādā gadījumā pārdevējam ir risks, ka pircējs pēc īpašuma tiesību reģistrācijas uz pircēja vārda nesamaksās pārdevējam pielīgto pirkuma maksu. Lai nodrošinātos pret krāpšanu, ieteicams pirkuma maksu nodot notāram glabāšanā uz laiku, kamēr norit reģistrācijas process zemesgrāmatā. Tas nozīmē, ka pēc pirkuma līguma noslēgšanas pirkuma maksu pircējs iemaksā atsevišķā notāra glabājuma kontā un tikai pēc tam, kad zemesgrāmatā būs reģistrētas īpašuma tiesības uz pircēja vārda, par ko notārs pārliecinās, ieskatoties Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā, notārs pirkuma maksu izmaksās pārdevējam, pārskaitot to uz pārdevēja kontu. Naudas nodošana notāram glabājumā ir izdevīga un droša gan pircējam, gan pārdevējam. Pārdevējam tā ir droša, jo pirkuma maksa ir iemaksāta neitrālas trešās personas kontā un pirkuma maksas samaksa vairs nav atkarīga no subjektīviem pircēja lēmumiem un darbībām. Savukārt pircējam šāda naudas nodošana ir droša, jo pirkuma maksu pārdevējs saņem tikai pēc tam, kad jau ir reģistrētas īpašuma tiesības zemesgrāmatā uz pircēja vārda.

N.B. Jāpiebilst, ka notārs varēs sagatavot pirkuma līgumu un pieņemt pirkuma maksu glabājumā, ja pircējs ar dokumentiem pierādīs, ka naudas līdzekļiem ir legāla izcelsme.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas