E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21733
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Dzīvesvietas deklarēšana laulātajiem no dažādām ES valstīm Covid-19 laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2020
Agate

Kā rīkoties, ja vīrs ir Francijas pilsonis, es esmu LV pilsone. Līdz Covid katru mēnesi braukājām un dzīvojām pārmaiņus abās valstīs. Esmu pensionāre. Covid laikā dzīvoju LV, vīrs vairāk Francijā. Kur pēc likuma jādeklarējas?

A
atbild:
23. novembrī, 2020

Latvija un Francija ir Eiropas Savienības dalībvalstis, un atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2004/38/EK par Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu tiesībām brīvi pārvietoties un uzturēties dalībvalstu teritorijā 1. pantam ir paredzēta pārvietošanās brīvība starp valstīm.

Tomēr Covid-19 pandēmija un valstīs izsludinātais ārkārtējais stāvoklis radīja šķēršļus brīvai pārvietošanās kustībai arī Eiropas Savienības robežās.

Katra valsts ieviesa savus pasākumus ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību tās teritorijā.

Tātad, ja jūs ar vīru nolemsiet Covid-19 laikā palikt Latvijā, jūsu vīram sava dzīvesvieta Latvijā jādeklarē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likumam dzīvesvietas deklarēšana ir obligāts pienākums gan Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, gan personām, kuras saņēmušas uzturēšanās atļaujas vai reģistrācijas apliecības. Precīzi norādīta personas adrese nodrošina iespēju īstenot savas tiesības un pienākumus, kā arī saņemt būtisku informāciju no valsts un pašvaldību iestādēm.

Daudzas situācijas, kas saistītas ar dzīvesvietas deklarēšanu vai deklarētās dzīvesvietas pārbaudi, iespējams risināt elektroniskā veidā. Deklarēt dzīvesvietu elektroniski tīmekļa vietnē www.latvija.lv var jau kopš 2009. gada 1. novembra. 

 Ja jūs nolemsiet palikt Francijā, tad saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pantu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 131 “Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtība” Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim un personai, kura Latvijā saņēmusi reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par savu, savu nepilngadīgo bērnu un personu, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, dzīvesvietas adresi ārvalstīs:

  • triju mēnešu laikā pēc pārcelšanās uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs;
  • 30 dienu laikā pēc ārvalsts dzīvesvietas adreses maiņas.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija aicina:

  • rūpīgi apsvērt ārvalstu braucienu nepieciešamību personām ar hroniskām saslimšanām un senioriem;
  • iepazīties ar informāciju par dažādās valstīs noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem un citu aktuālo informāciju par attiecīgo valsti ceļojumu brīdinājumos vai portālā Re-open EU. Ja nepieciešama detalizētāka informācija par ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumiem, aicinām sazināties ar Latvijā akreditēto attiecīgās valsts pārstāvniecību;
  • pārliecināties par atgriešanās iespējām, jo situācija starptautisko pasažieru pārvadājumu jomā ir mainīga, tostarp aviosatiksmē.

Informācija par Covid-19 aktualitātēm pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas