E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21729
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā rīkoties, ja vecāki nevar vienoties par savu un bērnu mītnes zemi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2020
Tanja

Esmu nonākusi sarežģītā situācijā un nezinu, ko darīt. Varbūt jūs varat sniegt kādu padomu. Ar civilvīru dzīvojām Vācijā 6 gadus, Vācijā piedzima divi mūsu bērni, tagad nolēmām atgriezties Latvijā. Es ar bērniem aizbraucu uz Latviju, bērnu tēvs palika Vācijā, lai nokārtotu dokumentus. Sāku dzīvot ar bērniem Latvijā, vecākā meita sāka iet skolā, divi jaunākie bērni gaida rindā uz dārziņu. Bērnu tēvs tagad izdomāja, ka negrib tomēr pārvākties uz Latviju, un draud man atņemt bērnus. Teica, ka rakstīs vēstuli, ka esmu aizvedusi bērnus bez viņa atļaujas, kaut gan bijām sarunājuši, ka kopā dzīvosim Latvijā. Nezinu, ko darīt. Varbūt varat sniegt kādu atbildi. Esmu ļoti izmisusi. Paldies!

A
atbild:
16. decembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Lai sniegtu iespējami vispusīgu atbildi, ir nepieciešams vairāk informācijas par konkrēto situāciju. Tomēr jāpatur prātā, ka attiecībā uz bērniem abiem vecākiem ir vienādas tiesības, kamēr tiesa kādam tās nav ierobežojusi ar savu nolēmumu. Tādējādi, ja bērnu tēvs nevēlas pārcelties uz dzīvi Latvijā, viņam tomēr ir tiesības vēlēties, lai bērni būtu kontaktā arī ar viņu un dzīvotu ierastajā vidē, kas, kā noprotams, jūsu gadījumā ir Vācija. Atbilstoši tam bērnu tēvam ir arī visas tiesības vērsties tiesībsargājošās institūcijās, uzskatot, ka kaut kādā mērā ir pārkāptas viņa kā tēva tiesības.

Ja jums ar bērnu tēvu nekādā veidā neizdodas vienoties un jums pašai ir pietiekami spēcīgi argumenti, kāpēc bērniem bija nepieciešams mainīt ierasto vidi, pārceļoties uz Latviju, kā arī argumenti par to, ka tieši bērnu interesēs ir turpināt dzīvot šeit, jūs varat vērsties tiesā ar prasību par bērnu dzīvesvietas noteikšanu pie jums. Tāpat varat pieteikties uz konsultāciju bāriņtiesā, bez kuras atzinuma jūs neiztiksiet, ja jūsu strīds nonāks līdz tiesvedībai.

Tāpat ieteicams konsultēties ar juristu, kurš, zinot visus situācijas faktiskos apstākļus, spēs ieteikt jums un bērniem vispiemērotāko risinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas