E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21719
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Vai var mainīt bērna uzvārdu, ja otrs vecāks tam nepiekrīt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2020
Tatjana

Man ir jautājums par uzvārda maiņu bērnam, no tēva uzvārda uz manu (mātes) uzvārdu. Dzimšanas apliecībā bērnam norādīts tēva uzvārds, jo vēlējāmies stāties laulībā. Ar laiku mūsu ceļi pašķīrās, tēvs neiesaistās bērna audzināšanā, un alimenti tiek saņemti no valsts. Vai pastāv iespēja mainīt bērna uzvārdu uz manu uzvārdu (mātes) pirms 15 gadu vecuma? Pašlaik bērnam ir 4 gadi. Tēvs nepiekrīt to darīt, savā starpā nevaram vienoties.

A
atbild:
14. decembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Bērna uzvārda maiņa jūsu gadījumā nav vienkārša procedūra. Tās risināšana situācijā, kurā bērna tēvs nepiekrīt uzvārda maiņai, panākama vienīgi ar bāriņtiesas lēmumu. Šāda jautājuma izlemšana ir bāriņtiesas kompetence, ko nosaka Bāriņtiesu likuma 19. panta pirmā daļa un Civillikuma 151. pants.

Turklāt jāņem vērā: lai bāriņtiesa atzītu bērna uzvārda maiņas nepieciešamību, šādai jūsu vēlmei ir jābūt argumentēti pamatotai un bērna interesēm atbilstošai. Diez vai apstāklis, ka bērna tēvs neiesaistās bērna audzināšanā un nemaksā uzturlīdzekļus, būs pārliecinošs arguments. Tādēļ pirms vēršanās bāriņtiesā ar attiecīgu iesniegumu vispirms būtu ieteicams konsultēties ar juristu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas