E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21708
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja bērna vecāks kavē uzturlīdzekļu maksājumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2020
Laura

Labdien! Gribēju lūgt jūsu padomu, kā man rīkoties. Es ar meitu esmu pārvākusies dzīvot uz Vāciju. Meitai pēc 17 dienām būs 7 gadi. Viņas tēvs, kurš atrodas Latvijā, laikus nemaksā tiesas noteikto minimālo uzturlīdzekļu naudu: nu jau divus mēnešus sūta naudu, kad grib. Es viņam esmu teikusi, ka tiesa noteica viņam katru mēnesi maksāt konkrētu summu, bet viņš, neko man nesakot, izdomā, ka drīkst sūtīt par diviem mēnešiem reizi vai kavēt, vienu mēnesi neatsūtīt un nākamajā atsūtīt tikai par iepriekšējo. Vai es varu vērsties Vācijas tiesā par šo situāciju, ja viņš nav spējīgs maksāt? Vai Vācija man maksās uzturlīdzekļu naudu, ko viņš nevar izdarīt, vai arī man jāvēršas Latvijas tiesā?

A
atbild:
25. martā, 2021

Civilprocesa likuma 197. panta pirmā daļa noteic, ka spriedumā, kas uzliek pienākumu izpildīt noteiktas darbības, tiesa nosaka, konkrēti kam, kādas darbības un kādā termiņā ir jāizpilda. Savukārt Civilprocesa likuma 203. panta piektā daļa paredz, ka tiesas spriedums ir obligāts izpildāms.

Tas nozīmē: ja bērna tēvs maksā uzturlīdzekļus, bet neiekļaujas norādītajos termiņos, tad viņš pilda tiesas spriedumu, taču tikai daļēji.

Ja vēlaties, lai uzturlīdzekļi tiek maksāti saskaņā ar tiesas spriedumā noteikto, jums ir jāvēršas tiesā, kurā šis tiesas spriedums tika izdots, un jālūdz izpildraksta izsniegšana. Izpildraksta saņemšana ir bezmaksas pakalpojums. Izpildrakstu jūs varat lūgt, nosūtot iesniegumu elektroniski vai ar pasta starpniecību. Kad tiesa izdos jums izpildrakstu, jums ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja. Izpildraksts ir pamats zvērinātam tiesu izpildītājam uzsākt piedziņas lietu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta otru daļu jums ir jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja pēc parādnieka (tēva) dzīvesvietas adreses. Tiesu izpildītāju saraksts un darbības teritorija ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas