E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21699
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Juridiskas personas īpašuma pāreja

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2020
Nataļja P.

Labdien! Vēlos uzzināt, vai man ir tiesības pārreģistrēt uz sevi kā fizisko personu nekustamo īpašumu, kas pašlaik pieder SIA, kur es esmu vienīgais dalībnieks? Paredzu pārtraukt SIA darbību ar savu lēmumu.

A
atbild:
19. novembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

No jūsu jautājuma konteksta nav saprotama vārda “pārreģistrēt” nozīme. Jāatzīmē, ka juridiska persona ir tiesīga gan atsavināt (pārdot), gan dāvināt sabiedrības mantu. Ja esat vienīgais dalībnieks sabiedrībā un sabiedrības statūtos nav noteikti citi ierobežojumi mantas atsavināšanai, tad sabiedrības dalībnieks ir tiesīgs pieņemt lēmumu par sabiedrības mantu. Protams, ja nepieciešams, jāvērtē secīgi arī citi Komerclikuma nosacījumi, piemēram, Komerclikuma 184.pants (6. nodaļa Darījumi ar saistītajām personām), ja tas ir attiecināms uz konkrēto sabiedrības pārvaldi.

 Sabiedrības mantas atsavināšanas gadījumā tiek parakstīts pirkuma līgums starp sabiedrību un pircēju, un tālāk pie notāra tiek parakstīts nostiprinājuma lūgums. Pēc nostiprinājuma lūguma saņemšanas nekustamo īpašumu reģistrē zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda.

 Vēršu jūsu uzmanību, ja paredzat pārtraukt sabiedrības darbību un notiks sabiedrības likvidācijas process, tad attiecīgi sabiedrības rīcībā ir jābūt mantai, lai, pirmkārt, nomaksātu valsts noteiktos maksājumus (nodokļus, nodevas) un pēc parādu nokārtošanas atlikušo sabiedrības mantu likvidatori sadala starp sabiedrības biedriem atbilstoši sabiedrības slēguma bilancē noteiktajām viņu ieguldījuma (kapitāla) daļām (Komerclikuma 112. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas