E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21697
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Transportlīdzekļu novietošana dzīvojamā zonā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
MR V

Vai ir likums, kas nosaka, kuras dzīvojamo māju ielas var tikt rezervētas autostāvvietām konkrētajai mājai? Un vai darba mašīnas drīkst atstāt pa nakti dzīvojamajā zonā? Dažas ielas ir rezervētas pie citām mājām, un tās ne vienmēr ir pilnas. Pie manas mājas viss ir pilns visā ielas garumā, un tur zīmju nav. Liek arī darba mašīnas un mikroautobusus. Vakarā pēc darba bieži nav nevienas vietas, kur iespiest auto.

A
atbild:
17. novembrī, 2020

Kuras teritorijas var tikt izmantotas autostāvvietu ierīkošanai, nosaka īpašumtiesības, t.i., kādai dzīvojamai mājai ir piesaistīts kāds konkrēts zemesgabals, kuru var izbūvēt kā autostāvvietu. Attiecīgi ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu (Dzīvokļa īpašuma likuma izpratnē) var tikt pieņemts lēmums par kopīpašuma lietošanas kārtības maiņu, izbūvējot stāvlaukumu (stāvvietas) un piešķirot attiecīgajiem dzīvokļu īpašniekiem auto novietošanas atļaujas. Attiecīgā kārtība reglamentējama ar ceļa zīmēm (849. papildzīme “Pārējā papildinformācija”. Norāda informāciju, ko nesatur pārējās papildzīmes (atceļ apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu 326., 327., 328. un 329. zīmes darbības zonā transportlīdzekļiem ar speciālām atļaujām).

Attiecībā uz transportlīdzekļu novietošanu dzīvojamā zonā (darba vai privātās automašīnas) paskaidrojam, ka Ceļu satiksmes noteikumi (dzīvojamās zonās) nenosaka novietojamo transportlīdzekļu piederības kritēriju. Transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

Attiecībā uz stāvēšanai novietojamo transportlīdzekļu masu paskaidrojam, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 142.3 punktu, dzīvojamā zonā aizliegts iebraukt kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 5 t, kā arī traktortehnikai (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams kravas iekraušanai, izkraušanai vai darbu veikšanai) un autobusiem, kuru garums pārsniedz 6 m (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams pasažieru iekāpšanai vai izkāpšanai no tā).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas