E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21683
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par būvniecības darbu patvaļīgu veikšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
Linda

Labdien. Jautājums par zemes robežu pārkāpšanu. Pašvaldība atjaunoja vecu pilsētas ceļu (grants uz asfalta), kas iet tieši gar manu privātīpašuma robežu. 2018. gadā tika parādīts projekta plāns, uz kura bija jāparakstās, ka nav iebildumu par ceļa atjaunošanu, – tas tika izdarīts. Projekta plānā nav uzrādīts detalizēts risinājums, kā tiks ceļa mala – nogāze sagatavota (jo ceļš atrodas augstāk par manu zemes īpašumu), kā arī netika nekas paskaidrots par manas sētas nojaukšanu. Šobrīd 2020. gadā, kad ceļš praktiski ir pabeigts, secinājām, ka šī nogāze neparedz nedz lietus ūdeņu, sniega savākšanu vai novadīšanu. Tas pa tiešo nonāk mūsu īpašumā (nav nedz lietus ūdeņu notekakas, grāvja u. tml.). Tika iesniegta sūdzība pašvaldībā, pēc kuras tika konstatēts, ka ceļa infrastruktūras elementi atrodas manā īpašumā, kas norāda, ka faktiski aptuveni ceļa 10 m2 atrodas manā īpašumā, kam es neesmu devusi piekrišanu vai atļauju – par to nav saskaņots ar mani. Šobrīd pašvaldība atsūtīja parakstīt apbūves projektu, kas man faktiski nosaka, ka uz 10 gadiem viņi maksās 28 eiro mēnesī. Bet tas man paliek kā apgrūtinājums. Vai šādi pašvaldība ir tiesiska rīkoties? Bez manas piekrišanas iebūvēt ceļa daļu manā īpašumā un pēc tam prasīt parakstīt apbūves projektu? P.S. Visi darbi ir jau izdarīti, un ceļš izbūvēts.

A
atbild:
17. novembrī, 2020

Saskaņā ar Būvniecības likuma 17. panta 1. daļu būvdarbus drīkst uzsākt pēc tam, kad būvvalde ir izdarījusi atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, ja būvdarbu veikšanai nepieciešama apliecinājuma karte vai paskaidrojuma raksts, vai atzīmi par projektēšanas un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, ja būvdarbu veikšanai nepieciešama būvatļauja un tā kļuvusi neapstrīdama (izņemot šā likuma 15. panta septītajā daļā minēto gadījumu). Tādējādi lietā sākotnēji jānoskaidro, vai darbi uzsākti (un ir veikti) ar likumīgi izsniegtu būvatļauju, vai tie ir veikti patvaļīgi (patvaļīga būvniecība).

Tā kā jautājumā apgalvots, ka jūs kā zemes īpašnieks neesat devis atļauju (saskaņojis) savas zemes apbūvi, pirmšķietami secināms, ka lietā ir konstatējamas patvaļīgas būvniecības pazīmes.

Ņemot vērā minēto, paskaidrojam, ka jums ir tiesības vērsties būvvaldē ar iesniegumu, lūdzot izskatīt veikto būvniecības darbu atbilstību būvatļaujai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas