E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21629
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Dalība kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2020
Andrejs

Sveiki. Līdz 2020. gada 1. aprīlim es biju garāžu īpašnieku kooperatīva (GīKS) biedrs. 1. aprīlī es izstājos no GīKS biedriem un pats apsaimniekoju sev piederošas garāžas. Kad es biju GĪKS biedrs, 2014. gadā kooperatīvs nopirka pārvietojamu administratīvo ēku (kustama manta), ēka bija nopirkta par kopējo naudu, un iznāk, ka arī par manu naudu. Tagad (2020. gada oktobrī) GīKS to ēku pārdeva. Kopsabiedrības likumā teikts, ka kooperatīva biedram pieder tikai paja, bet es vairāk neesmu biedrs. Jautājums: vai šo mantu (ēku) var uzskatīt par kopīpašumu, un tagad, kad manta ir pārdota, vai es varu pretendēt uz savu daļu no naudas, ko saņēma GīKS par šo mantu?

A
atbild:
16. novembrī, 2020

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 19. pantu:

(1) Ja biedru izslēdz no biedru reģistra, sabiedrība dzēš tam piederošās pajas.

(2) Sabiedrība izmaksā pajas personai, kura izslēgta no biedru reģistra, gada laikā no nākamā gada pārskata apstiprināšanas dienas.

(3) Šā panta otrajā daļā minētajai izmaksai sabiedrība pieskaita peļņu vai ietur no tās zaudējumus par pēdējo pārskata gadu proporcionāli laikam, kad persona, kura izslēgta no biedru reģistra, bijusi biedra statusā.

 Ja sabiedrība iegādājās kustamo mantu par kopējiem līdzekļiem no nesadalītās peļņas, tad lēmums par peļņas sadali tiek pieņemts Likuma 27. panta kārtībā, t.i., valde sagatavo un iesniedz biedru kopsapulcei priekšlikumu par peļņas izlietošanu. Priekšlikumā norāda:

1) sabiedrības pārskata gada peļņas apmēru;

2) biedriem izmaksājamās peļņas daļu;

3) peļņas izlietošanu citiem mērķiem.

Šādā gadījumā kopsapulces lēmums par peļņas izlietošanu bija saistošs arī jums kā GīKS biedram (uz to brīdi).

Tādējādi peļņas izlietošanas rezultātā “citiem mērķiem” GīKS biedriem peļņas sadale tika veikta mazākā apmērā (par pirkuma summu attiecīgi proporcionāli).

Šī īpašuma pārdošanas gadījumā attiecīgi GīKS ieguva ieņēmumus, kuriem bija tieša ietekme uz nesadalīto peļņu.

 Tā kā Likums izstāšanās gadījumā no GīKS paredz izmaksu biedram pajas apmērā ar peļņas vai zaudējumu (piemaksu vai ieturējumu) korekciju, par pēdējo pārskata gadu proporcionāli laikam, kad persona, kura izslēgta no biedru reģistra, bijusi biedra statusā, tad uz īpašuma atsavināšanas brīdi (2020. gada oktobris) jūs vairs nebijāt GīKS biedrs (ar 01.04.2020.) un esat zaudējis tiesības pretendēt uz GīKS peļņas sadali turpmākajos periodos. 

 Savukārt, ja minētā īpašuma iegādei tika piesaistīti biedru līdzekļi aizdevuma vai kādā citā veidā (kas nav saistīti ar nesadalītās peļņas sadali), tad, vērtējot finansējuma veidu un nosacījumus, var izveidoties situācija, kad jums ir patstāvīgas prasījuma tiesības pret GīKS par aizdevuma summas atmaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas