E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21620
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

No komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2020
Kārlis

Labdien! 2011. gadā tika noslēgts aizdevuma līgums ar banku, kas tika grozīts 2012. gadā, kā rezultātā vēlāk radās strīds ar banku par līguma noteikumu interpretāciju attiecībā par bankai atmaksājamo naudas summu. 2013. gada maijā banka vienpusēji atkāpās no aizdevuma līguma un pieprasīja tūlītēju parāda atmaksu, ar ko arī aprāvās mana un bankas turpmākā saziņa. 2020. gada oktobrī saņēmu pavēsti no tiesas par to, ka parādu piedziņas kompānija X vēlas piedzīt no manis parādu, jo banka 2018. gada maijā iespējamo parādu ir cedējusi šai kompānijai X, taču nekādu paziņojumu ne no bankas, ne no kompānijas X neesmu saņēmis. Sakiet, lūdzu, vai šajā gadījumā jau nav iestājies parādsaistību noilgums pēc Komerclikuma 406. panta? Paldies.

A
atbild:
11. novembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

No komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš. (Komerclikuma 406. pants). Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilguma termiņš skaitāms no prasījuma tiesības nodibināšanas brīža. Noilgumu var pārtraukt, un tādā gadījumā termiņš sāk tecēt no jauna, piemēram, ja parādnieks saņem atgādinājumu, pret viņu tiek celta prasība tiesā, kā arī tad, ja parādnieks pats atzīst parādu un to atmaksā noilguma tecēšanas laikā.

Tiesu prakse rāda, ka kreditora atgādinājumam ir jābūt paziņotam individuāli un personiski parādniekam un tajā jābūt nepārprotami paustai kreditora gribai prasīt konkrētas saistības izpildi.

Gadījumā, ja pastāvēs strīds par iespējamu noilguma termiņa iestāšanos, bankai vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam būs jāpierāda, ka noilgums ir bijis pārtraukts, proti, vismaz reizi trīs gadu periodā ir veiktas darbības, kas pārtrauc noilgumu, piemēram, nosūtīta atgādinājuma vēstule par parāda esamību.

Parādu ārpustiesas atgūšanas likumā (turpmāk – Likums) viens no pirmajiem soļiem pie parādu ārpustiesas atgūšanas ir rakstiska paziņojuma nosūtīšana parādniekam. Likums nosaka gan paziņojuma formu, gan saturu, gan arī nosūtīšanas un saņemšanas prezumpciju, kā arī termiņus.

Likums nosaka pienākumus arī parādniekam. Kreditors ar parādnieku sazinās, izmantojot tos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā.

Likuma 11. panta otrā daļa nosaka – ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas noteikta darījumā, saziņai var tikt izmantota kontaktinformācija, kas ir kļuvusi zināma vai arī iepriekšējās sadarbības laikā izmantota saziņai ar parādnieku. Savukārt, ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot iepriekš minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.

Paziņošanas likums un Civilprocesa likums nosaka pienākumu personai būt sasniedzamai savā deklarētajā dzīvesvietā, un šādu argumentu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs var izmantot, piemēram, tiesā, norādot, ka ir bijis noilguma pārtraukums un tika nosūtīts parādniekam atgādinājums.

Pirmšķietami no jūsu norādītā jautājuma apraksta secināms, ka ir iestājies Komerclikuma 406. panta prasījuma noilgums, ja vien nav bijis noilguma pārtraukums, ņemot vērā likuma 11. pantu, un uz jūsu deklarēto vai norādīto adresi pienācīgi ir bijis nosūtīts atgādinājums par saistību izpildes pienākumu, un tas ir pierādāms.

Ja persona nav bijusi sasniedzama darījumā norādītajā adresē vai adresē, kur tai ir pienākums būt sasniedzamai, kā to nosaka likums, ir uzskatāma par pašas personas atbildību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas