E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21611
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Ceļu satiksme dzīvojamā zonā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2020
Tatjana

Labdien. Notika nepatīkama situācija ar kaimiņiem. Atbrauca mašīna no Depo veikala, un vadītājs uzbrauca uz ietves (ar divām riepām), lai netraucētu citām mašīnām apbraukt. (Citādi cilvēkiem jābrauc par zāli.) Kamēr mēs ātri to izkrāmējām, kaimiņš sūdzējās, ka sabojāsim ietvi. Nav nekādas ceļa zīmes. Kā rīkoties šajā gadījumā?

A
atbild:
13. novembrī, 2020

Kā tas pirmšķietami secināms no jautājuma, transportlīdzekļa iebraukšana izkraušanas darbu veikšanai notika dzīvojamā zonā. Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 142. punktu: 142.3. Dzīvojamā zonā aizliegts: iebraukt kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 5 t, kā arī traktortehnikai (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams kravas iekraušanai, izkraušanai vai darbu veikšanai) un autobusiem, kuru garums pārsniedz 6 m (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams pasažieru iekāpšanai vai izkāpšanai no tā).

Minēto noteikumu 2.27. punkts definē jēdzienu stāvēšana – transportlīdzekļa apturēšana, ja tā nav saistīta ar pasažieru iekāpšanu transportlīdzeklī vai izkāpšanu no tā, kravas iekraušanu transportlīdzeklī vai izkraušanu no tā, kā arī transportlīdzekļa apturēšana uz laiku, kas pārsniedz piecas minūtes, ja tā ir saistīta ar pasažieru iekāpšanu transportlīdzeklī vai izkāpšanu no tā, kravas iekraušanu transportlīdzeklī vai izkraušanu no tā.

Savukārt transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu (Noteikumu 141. pants).

Tādējādi Ceļu satiksmes noteikumu prasības attiecībā uz transportlīdzekļu uzbraukšanu uz ietves nav pārkāptas, ja tiek veikti ie/izkraušanas darbi un transportlīdzeklis ir novietots tā, ka tas netraucē citu transportlīdzekļu braukšanu.

Attiecībā uz transportlīdzekļa masas ierobežojumiem un ietves iespējamiem bojājumiem secināms, ka likumdevējs ir paredzējis ceļu satiksmi dzīvojamās zonās transportlīdzekļiem, kas veic kravas piegādes, līdz ar to ceļu infrastruktūrai (tai skaitā ietvēm) būtu jābūt izbūvētām tā, ka to slodzes noturība izņēmuma gadījumos ir paredzēta šādu transportlīdzekļu braukšanai.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas