E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21607
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja pēc ietves remonta ir apgrūtināta piekļūšana īpašumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2020
Gatis

Vai Civillikumā ir punkts, pants, kurā minēts, ka kāpšana pa kāpnēm ir apgrūtinājums vai radīts šķērslis?

A
atbild:
11. janvārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Tiešā veidā Civillikums šādu noteikumu neparedz, tomēr atkarībā no faktiskajiem apstākļiem uz Civillikuma noteikumu pamata var arī izrādīties, ka kāpšana pa kāpnēm var būt šķērslis vai apgrūtinājums arī privāttiesībās.

Sazinoties ar jums, noskaidroju, ka jautājums uzdots tāpēc, ka pēc publiskai lietošanai paredzētas ietves labiekārtošanas ir paaugstināta jūsu īpašumam pieguļošās ietve, līdz ar to nokļūšana uz ietves ir apgrūtināta, jo jākāpj pa pakāpieniem.

Publiskai lietošanai paredzētu ietvju un ceļu pārvaldīšana ir pašvaldības autonomā funkcija. Pašvaldības rīcība, remontējot un pārbūvējot ietvi, ir pašvaldības darbības publisko tiesību jomā, jūsu īpašumam pieguļošas ietves paaugstināšana un pakāpienu izveidošana pie tās ir faktiska rīcība, kuras dēļ rodas faktiskas sekas.

Administratīvā procesa likuma 91. panta pirmajā daļā noteikts: “Persona, kura uzskata, ka iestādes plānotā vai jau iesāktā faktiskā rīcība aizskar vai var aizskart šīs personas tiesības vai tiesiskās intereses, var vērsties iestādē ar iesniegumu par iestādes nodoma mainīšanu attiecībā uz šo faktisko rīcību.” Šie noteikumi attiecināmi uz gadījumu, ja ietves izbūve vēl nav uzsākta vai ir procesā, tad iestāde iesniegumu izskata un izvērtē pirms faktiskās rīcības veikšanas vai, ja tas iespējams, pirms tās pabeigšanas. Privātpersona var apstrīdēt un pārsūdzēt šo iestādes lēmumu tādā pašā kārtībā, kā administratīvo aktu.

Savukārt, ja faktiskā rīcība jau ir veikta, tad tās apstrīdēšana un pārsūdzēšana ir paredzēta Administratīvā procesa likuma 91. panta ceturtajā daļā. Saskaņā ar iepriekš minēto jau veiktu iestādes faktisko rīcību var apstrīdēt un, ja nepieciešams, arī pārsūdzēt tiesā tādā pašā kārtībā kā administratīvo aktu. Administratīvā akta apstrīdēšanas kārtība noteikta Administratīvā procesa likuma 77. pantā un turpmākajos pantos.

Īpašumam pieguļošas ietves paaugstināšana un pakāpienu izveidošana var būt arī prettiesiska faktiskā rīcība. Es nevaru iedomāties visus ar šādu faktisko rīcību privātpersonai radītos šķēršļus un apgrūtinājumus, tomēr kā piemēru varu minēt, ka faktiskā rīcība būtu prettiesiska, ja ar tās veikšanu iestāde turpmāk padara neiespējamu iebraukšanu īpašumā ar mašīnu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas