E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21590
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā realizēt īpašumtiesību pāreju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2020
Lauris

Labdien. “Mogo” ņemts auto līzings. Pārtraucot maksāt pēc grafika, līgumu lauza. Auto nenogādāja atpakaļ “Mogo”, lai pārdotu. “Mogo” cedēja visu līguma summu citam uzņēmumam. Vai, piedzenot visu summu, auto paliek “Mogo” īpašumā līdz parāda nomaksai citam uzņēmumam? Vai, cedējot visu parāda summu, “Mogo” auto būtu jāpārraksta uz turētāju?

A
atbild:
11. novembrī, 2020

Saskaņā ar Civillikumu cesija ir prasījuma tiesību pāreja no sākotnējā kreditora uz tiesību pārņēmēju, cesijas darījums var notikt Civillikuma 1793. pantā paredzētā kārtībā:

1) pēc likuma, bez agrākā kreditora gribas izteikuma;

2) pēc tiesas sprieduma;

3) pēc tiesiska darījuma, vienalga, vai kreditors to noslēdzis uz likumiska pienākuma pamata, vai labprātīgi.

Īpašumtiesību pārejas no kreditora uz turētāju kārtība ir rodama noslēgtajā līzinga līgumā. Pirmšķietami īpašuma tiesības var tikt pārreģistrētas uz turētāju (līzinga ņēmēju) pēc visu saistību, kas paredzētas līzinga līgumā, izpildes. Cesijas darījums kā tāds (saistību tiesību nodošana trešajām personām) nerada kreditoram pienākumu pārreģistrēt īpašumtiesības uz turētāju. Pēc visu parādsaistību piedziņas (līzinga līguma izpildes) jums ir tiesības pieprasīt auto pārreģistrāciju uz sava vārda. Attiecīgi kā īpašumā (reģistrācija) paliek transportlīdzeklis pēc cesijas līguma izpildes ir atrunāts attiecīgajā cesijas līgumā.

Civillikuma 1804. pants noteic, ka agrākais kreditors, neraugoties uz cesiju, vēl joprojām skaitās par tādu līdz tam laikam, kamēr cesionārs nav dabūjis apmierinājumu no parādnieka vai nav cēlis pret to prasību, vai vismaz nav tam pienācīgā kārtā par cesiju paziņojis. Līdz tam pašam laikam var arī parādu samaksāt cedentam, kā arī noslēgt ar viņu izlīgumu, un tāpat viņam paliek arī prasības tiesība.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas