E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21583
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai jāmaksā noma, ja zeme nav īpašumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2020
Daina

Labdien! Vai novada pašvaldība var pieprasīt nomas maksu pensionāram par mantotu zemi, kura ir iemērīta, bet nav ierakstīta zemesgrāmatā? Samaksāts jau zemes nodoklis par to.

A
atbild:
11. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Ja tā joprojām ir pašvaldības zeme, pašvaldība var prasīt nomas maksu. Jo noma ir kādas lietas lietošanas tiesību piešķiršana par maksu.

 Savukārt nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā ne tikai par zemi, kas ir īpašumā, bet arī tad, ja zemi lieto. Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nosaka: Nekustamā īpašuma nodokli par pašvaldībai piederošo vai piekritīgo nekustamo īpašumu maksā persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā. Ja pašvaldībai piederošais vai piekritīgais nekustamais īpašums nav nodots valdījumā, bet uz likuma vai cita pamata atrodas citas personas lietošanā (faktiskā lietošanā), nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs ir attiecīgā nekustamā īpašuma lietotājs (faktiskais lietotājs).

Pamatojumu nomas maksai varat noskaidrot pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas