E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21554
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Papildu darbs un piemaksa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
Artis

Darba devējs ir nonācis finasiālās problēmās. Kā risinājums līdzekļu ietaupījumam ir darbinieku piemaksu noņemšana. Piemaksa tiek maksāta par paildus veicamo darbu, kas atbilst Darba likumam. Vai darba devējs drīkst noņemt piemaksu, par to rakstveidā nebrīdinot nodarbināto, ja man piemaksa par papildu darbu ir atrunāta līgumā? Vai es drīkstu neveikt papildu pienākumus, kamēr darba devējs nav noslēdzis jaunu vienošanos par piemaksu? Piemaksa (cita) ir par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, un ir veikts risku novērtējums, kas to apliecina, bet darba devējs šo piemaksu ir noņēmis. Kā rīkoties šajā gadījumā? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
07. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departaments 2018. gada 28. septembra spriedumā lietā Nr. SKC‑552/2018, norādīja, ka noteikuma par papildu darba veikšanu iekļaušana darba līgumā nerada darbiniekam patstāvīgas tiesības prasīt darba devējam nodrošināt papildu darbu, savukārt darba devējam tas nerada pienākumus nodrošināt darbinieku ar papildu darbu.

Darba devējam ir pienākums maksāt piemaksu par papildu darbu, ja darba devējs liek veikt papildu darbu un darbinieks tādu veic. Ja darba devējs atsakās maksāt piemaksu par papildu darbu (un par to paziņo jau pirms papildu darba uzsākšanas), darbiniekam nebūtu pienākums to veikt. Ja darbinieks ir veicis papildu darbu, kuru darba devējs ir uzdevis, bet darba devējs nav samaksājis piemaksu par papildu darbu, darbiniekam ir pamats celt prasību tiesā par darba samaksas piedziņu. Jebkurā gadījumā ir iesakāms darbiniekam parūpēties par pierādījumiem, saskaņā ar kuriem nebūtu šaubu par to, ka darba devējs uzdevis veikt papildu darbu un darbinieks tādu ir veicis.

Lai noregulētu situāciju par piemaksas apmēru par papildu darbu, ir vērts apsvērt iespēju pusēm vienoties par piemaksas apmēra samazināšanu, vismaz uz noteiktu termiņu.

Papildu darbs var būt, un tā var nebūt, un papildu darbs nav darba līgums priekšmets tāda izpratnē, ka darba devējam nav jāgarantē papildu darbs. Tas, ka darba līgumā ir norādīts piemaksas apmērs par papildu darbu, ir ļoti pareizi, jo tieši Darba likuma 65. panta otrā daļa noteic, ka par piemaksas apmēru puses vienojas darba līgumā.

Ja atbilstoši darba vides risku novērtējumam darbs ir atzīstams par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, tad darba devējs nevar nemaksāt piemaksu.

Cits jautājums ir par to, kur piemaksa ir atrunāta, un, ja darba devējs vēlas samazināt piemaksas apmēru, ir jāievēro Darba likuma normas par grozījumiem attiecīgos dokumentos. Darba likuma 66. panta otrā daļa noteic, ka piemaksas apmēru par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, nosaka darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos, darba līgumā vai ar darba devēja rīkojumu. Ja darba devējs nemaksā piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, ar nosacījumu, ka darbs patiešām ir saistīts ar īpašu risku un to apliecina darba vides risku novērtējums, tad darbiniekam ir pamats celt prasību tiesā par darba samaksas piedziņu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas