E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21553
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Tiesības uz mantojumu kopīpašumā, ja ir nepilsoņa statuss

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2020
saule

Labdien. Esmu LV nepilsone, man pieder domājamā daļa no lauksaimnieciskās zemes ar māju un pilsētas mājas. Tēvam nepilsonim pieder domājamās daļas no tā paša kopīpašuma. Māsa, LV pilsone, dzīvo pilsētas mājā (kopīpašumā). Vai es pēc tēva aiziešanas varu kaut ko mantot? Vai viss jāatstāj māsai, jo viņa dzīvo kopīpašumā un ir LV pilsone? Vai es varu atpirkt māsas dzīvesvietas māju, ja viņa ir tajā, nepiekrīt maiņai? Paldies.

A
atbild:
13. novembrī, 2020

Atbilstoši Civillikuma 382. pantam mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā. Šajā ziņā mirušo vai par mirušu izsludināto sauc par mantojuma atstājēju.

Pamatojoties uz likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 28.–30. pantu, kas nosaka darījumu subjektus zemes iegūšanai īpašumā, ierobežojumus darījumiem ar zemes īpašumiem, nepieļauj iespēju Latvijas Republikas nepilsonim iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi pirkuma darījumā.

Likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 29. pantā ir noteikts, ka ierobežojumi darījumiem ar zemes īpašumiem neattiecas uz zemes iegūšanu īpašumā mantošanas ceļā.

Pēc likuma mantot tiek aicināti: laulātais, radinieki. Atbilstoši Civillikuma 391.,398., 403 pantam likumisko mantojuma tiesību nodibina radniecība. Kā arī mantojuma atstājēja radinieki manto pēc zināmas kārtas, kas pamatota pa daļai uz radniecības veidu, pa daļai uz tās pakāpju tuvumu.

Tātad jums ar māsu ir vienādas tiesības uz tēva mantojumu. Kā arī jums ir tiesības rīkoties ar savu mantojuma daļu, to sadalīt savā starpā, arī atpirkt tā daļu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas