E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21537
Lasīšanai: 2 minūtes

Vienādās situācijās vienlīdzīga attieksme

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2020
Vladimirs Zavackis

Labdien! Situācija ir šāda: tas pats amats, tas pats darbs, vienāda amatalga amatu sarakstā, strādājam vienā birojā. Bet, ja konkrētajam darbiniekam izglītība neatbilst amata aprakstā norādītajai jomai, tiek piemērots darba algu pazeminošais koeficients 0,95, neskatoties uz darbinieka pieredzi un citiem faktoriem. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
27. novembrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar vienlīdzīgas attieksmes un diskriminācijas aizlieguma principu salīdzināmās situācijās aizliegts izturēties atšķirīgi, savukārt atšķirīgās situācijās – vienādi, ja vien šādai attieksmei pamatā nav objektīvi kritēriji (nav objektīvi attaisnojama). Objektīviem kritērijiem jābūt atrunātiem uzņēmuma iekšējā (valsts un pašvaldību iestādēm ir arī saistoši ārējie normatīvie akti) normatīvajā aktā, piemēram, kā tiek noteikta amatalga, pēc kādiem kritērijiem (izglītība, darba stāžs u. tml.)

Ne Darba likumā, ne Eiropas Savienības tiesību aktos nav sniegta tāda paša darba un vienādas vērtības darba definīcija. Ar tāda paša darba veikšanu saprotams, ka darbinieki veic pēc satura vienādus darbus neatkarīgi no tā, ka formāli amata nosaukumi atšķiras. Eiropas Savienības tiesa savā judikatūrā atvasinājusi: lai noteiktu, vai darbinieki atrodas salīdzināmā situācijā un veic vienādas vērtības darbu, jāņem vērā tādi faktori kā darba būtība, darba faktiskie pienākumi, izglītība, profesionālā kvalifikācija, darba apstākļi, kā arī iemaņas, kas nepieciešamas darba veikšanai.

Darba devējam ir pienākums noteikt vienlīdzīgu darba samaksu par tādu pašu darbu vai vienādas vērtības darbu. Tomēr konkrētajā situācijā ir jāvērtē iepriekšminētie faktori.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas