E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21517
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
2

Kam jāsaved kārtībā ietve un iela

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Līga

Labdien! Ir dzīvoklis īpašumā, bet zeme tiek nomāta, katrus trīs mēnešus tiek maksāta nomas maksa. Ietve pie mājas ir ļoti sliktā stāvoklī, nobrukusi. Kuram būtu jāsaved šī ietve kārtībā? Mums, mājas iedzīvotājiem? “Rīgas namu pārvaldniekam” vai zemes īpašniekam? Papildus daru zināmu, ka pie ietves ir ceļš, pa kuru pie mājas var piebraukt ar auto, citu ceļu nav. Kā man rīkoties, kur vērsties, lai šis ceļš tiktu savests kārtībā?

A
atbild:
03. novembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

LV portāla e-konsultācijā zvērināts advokāts Jānis Muižnieks ir skaidrojis dalītā īpašuma attiecības. Tātad daudzstāvu dzīvojamā māja atrodas uz citas (trešās) personas zemes īpašuma. Starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašnieku pastāv nomas tiesiskās attiecības. Nomas attiecības ir saistību tiesības.

Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības (pēc likuma) pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Privatizētu dzīvojamo māju gadījumā piespiedu nomas attiecības ir noteiktas uz likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pamata.

Neviens normatīvais regulējums, pastāvot piespiedu nomas tiesiskajām attiecībām, neuzliek par pienākumu zemes īpašniekam attiecībā uz iznomāto zemi daudzdzīvokļu mājai nodrošināt šīs iznomātās zemes platības labiekārtošanu, ielu, celiņu, autostāvvietu, apgaismojuma u. tml. izbūvi un uzturēšanu.

Savukārt Rīgas dome informē, ka precīzu atbildi var sniegt, tikai izvērtējot konkrēto situāciju, jo ir gadījumi, kad zemes īpašniekam tomēr ir jāatbild par ietves un ceļa stāvokli, ir gadījumi, kad par to atbild Satiksmes departaments, ir gadījumi – kad izpilddirekcijas.

Ieteiktu vispirms jums vērsties konkrētajā Rīgas pilsētas izpilddirekcijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas