E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21516
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Nodokļa papildu atvieglojums atkarīgs no invaliditātes grupas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
BENITA

Ārsts sakarā ar sirds slimību teica, ka varu formēt invaliditāti. Pašreiz esmu strādājoša pensionāre, ārstējos. Kā mainīsies manas pensijas apmērs, ja man piešķirs invaliditāti un es nestrādāšu? Šobrīd pensija ir 448 eiro. Kāds būs neapliekamais minimuma nodoklis?

A
atbild:
04. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes likuma 6. pants nosaka: personām pēc valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas, veicot invaliditātes ekspertīzi, izvērtē funkcionēšanas ierobežojumu, tā pakāpi un nosaka I invaliditātes grupu – ļoti smaga invaliditāte, II invaliditātes grupu – smaga invaliditāte vai III invaliditātes grupu – mēreni izteikta invaliditāte.

Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija. Nosūtījumu uz ekspertīzi izsniedz ģimenes vai ārstējošais ārsts.

Šogad pensionāra neapliekamais minimums ir 300 eiro mēnesī. Tā ir pensijas daļa, ko neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Cilvēkiem ar invaliditāti ir tiesības uz papildu neapliekamo summu. Ja ir I vai II grupas invaliditāte, nodokļa papildu atvieglojums ir 154 eiro mēnesī. Cilvēkam ar III grupas invaliditāti nodokļa papildu atvieglojums ir 120 eiro mēnesī.

Arī pēc vecuma pensijas piešķiršanas cilvēks, kurš turpina strādāt, ir sociāli apdrošināts, un daļa no viņa sociālajām iemaksām veido pensijas kapitālu. Strādājošais pensionārs var lūgt pārrēķinu par kapitālu, kas uzkrāts laikā pēc pensijas piešķiršanas. Tādējādi pensija kļūs lielāka, par cik – atkarīgs no jūsu algas. Vairāk par to varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Kad un kā pārrēķina vecuma pensiju strādājošajam”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas