E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21513
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Vai dīkstāves pabalsta periods ietekmē tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Olga

Labdien! Es nepārtraukti strādāju vienā uzņēmumā 15 gadus. Bet pavasarī trīs mēnešus saņēmu dīkstāves pabalstu. Vai mans darba stāžs tika pārtraukts, kamēr atrados dīkstāvē? Vai, aprēķinot bezdarbnieka pabalstu, šie trīs mēneši tiks ņemti vērā kā darba stāžs? Paldies!

A
atbild:
04. novembrī, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Par personām, kuras saņēma dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu, netika veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Lai ārkārtējās situācijas laikā ieviestie un saņemtie pabalsti nelabvēlīgi neietekmētu personai turpmāk piešķiramo valsts sociālās apdrošināšanas īstermiņa pakalpojumu apmēru, tika veiktas izmaiņas normatīvajos aktos attiecībā uz vidējās apdrošināšanas algas aprēķināšanas kārtību.

Ir noteikts, ka, aprēķinot personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta, paternitātes pabalsta, vecāku pabalsta, slimības pabalsta, apbedīšanas pabalsta un bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai, iemaksu algas aprēķina periodā neieskaita kalendāra dienas, par kurām persona saņēma dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu un vecāku pabalsta turpinājumu.

Ņemot vērā personas nespēju ietekmēt valstī izsludinātās ārkārtējās  situācijas izraisītās sekas, kā arī to, ka likumdevējs ir pieņēmis labvēlīgus nosacījumus attiecībā uz vidējās algas aprēķināšanas kārtību, tiesību normas tiek skatītas kopsakarībā un piemērotas pēc to mērķa un jēgas.

Tādējādi, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, paternitātes pabalstu, vecāku pabalstu, slimības pabalstu un bezdarbnieka pabalstu, laika periods, par kuru personai tika piešķirts dīkstāves pabalsts, dīkstāves palīdzības pabalsts vai vecāku pabalsta turpinājums, tiesību noteikšanai tiek ieskaitīts (ņemts vērā) kvalifikācijas periodā neatkarīgi no tā, ka šajā periodā obligātās iemaksas nav veiktas.

Tas nozīmē, ka, vērtējot personas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas persona kādu laiku ir saņēmusi kādu no minētajiem ārkārtējās situācijas laika pabalstiem, šis periods tiks ieskaitīts 12 mēnešu periodā, kas dod tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas