E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21512
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tēvs varēs saņemt bērna kopšanas pabalstus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Vladislavs

Labdien! Vai ar likumu ir paredzēta situācija, kad bērna kopšanas atvaļinājumā sākumā dodas sieva (uz 1 gadu) un vēlāk – vīrs (uz atlikušo pusgadu)? Un, ja šāds scenārijs ir paredzēts, tad kādā veidā tiek aprēķināti vecāku un bērna kopšanas pabalsti? Pirmo gadu no sievas algas, bet atlikušo pusgadu – no vīra algas? Vai kaut kā citādi?

A
atbild:
03. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, tāda situācija ir iespējama. Vecāku pabalsta izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Jo pārmaiņus to var saņemt bērna mamma vai bērna tēvs. Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu, ko pirmais vecāks bija izvēlējies par attiecīgo bērnu.

Ja bērna mamma, sākotnēji pieprasot vecāku pabalstu, izvēlējās tā saņemšanas ilgumu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tad otrs vecāks – tēvs – var saņemt vecāku pabalstu atlikušajā pusgadā.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs. Abus pabalstus – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu – par viena un tā paša bērna kopšanu par vienu un to pašu laika posmu piešķir vienai personai.

Ja māte atteiksies no turpmākās vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta saņemšanas un šos pabalstus pieprasīs bērna tēvs, tad tēvs varēs saņemt šos pabalstus:

  • ja viņš būs sociāli apdrošināta persona, kura kvalificējas vecāku pabalstam;
  • ar nākamo dienu, kad abu šo pabalstu izmaksa būs pārtraukta iepriekšējam saņēmējam (bērna mātei).

Tēvam tiesības saņemt vecāku pabalstu būs tad, ja viņš apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā (datums, no kura tiks piešķirts vecāku pabalsts) būs darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kurš faktiski veicis valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā, kā arī tad, ja VSAOI vecāku apdrošināšanai būs veiktas vismaz 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā.

Tēvam vecāku pabalsts tāpat tiks aprēķināts 43,75% apmērā no viņa vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Vecāku pabalstu var saņemt arī tad, ja strādā, proti, neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tādā gadījumā pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā.

Vecāki par pabalstiem individuālā situācijā var uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas