E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21477
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Vai pārdevējs var prasīt nomaksas pirkuma līguma atcelšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Ilgonis

Nekustamais īpašums tiek pārdots uz izpirkuma tiesībām ar noteiktiem ikmēneša maksājumiem piecu gadu garumā. Vai līgumā var tikt paredzēts, ka līgums zaudē spēku, ja pircējs, piemēram, nokavē, tas ir, neveic, maksājumus 2 mēnešus pēc kārtas? Vai likums noteic, ka pārdevējam ir jāatmaksā jau saņemtā summa no pircēja? Ja šis gadījums notiek, piemēram, ceturtajā gadā, kad jau lielāka daļa ir saņemta?

A
atbild:
06. novembrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pirkuma līgums, kurā pirkuma maksa tiek maksāta pa daļām, tiek saukts par nomaksas pirkumu. Jautājumā aprakstītie līguma noteikumi ir cieši noregulēti arī Civillikuma 2070. pantā, kurā paredzētas pārdevēja tiesības prasīt pirkuma līguma atcelšanu šādos gadījumos:

  • pircējs palaiž divus maksājumu termiņus, turklāt pārdevējs nevēlas aprobežoties ar nokavēto maksājumu piedzīšanu;
  • pircējs atsavina pirkto mantu;
  • nozaudē pirkto mantu;
  • pirkto mantu tā sabojā, ka tās vērtība vairs nesedz nenokārtotos maksājumus,

Ne visi no 2070. pantā uzskaitītajiem gadījumiem ir iespējami attiecībā uz nekustamo īpašumu, tomēr šo nosacījumu iestāšanās gadījumā pārdevējam uz likuma pamata ir piešķirta izvēle atstāt līgumu spēkā vai prasīt līguma atcelšanu.

Ja nomaksas pirkuma līgumā ietver nosacījumu, ka līgums zaudē spēku, ja pircējs nokavē divus maksājumu termiņus, tad atbilstoši šiem līguma noteikumiem līgums zaudēs spēku līdz ar šāda atliekoša nosacījuma iestāšanos. Jautājumā aprakstītajā gadījumā pārdevējs jau pirkuma līguma noslēgšanas brīdī vēlas paust gribu, ka vēlēsies līgumu atcelt, ja pircējs pieļaus divus termiņu maksājumu nokavējumus. Tiesību prasīt līguma atcelšanu nav aizliegts izmantot arī tad, ja pircējs nespēj samaksāt pat pēdējos divus maksājumu termiņus.

Līguma atcelšanas gadījumā pārdevējs var prasīt ne tikai pārdotās mantas atdošanu, bet arī atlīdzību par lietošanu starplaikā no mantas nodošanas pircējam līdz atdošanai pārdevējam un atlīdzību par nodarītajiem zaudējumiem.

Ievērojot, ka Civillikuma 2070. panta noteikumi paredz pārdevēja tiesības, nevis pienākumu prasīt līguma atcelšanu, secināms, ka pārdevējs var šo tiesību arī neizmantot. Parasti līgumā drīkst tikt atrunāta pušu atteikšanās no izvēles tiesībām, kuras pusei ir piešķirtas uz likuma pamata, tāpēc nomaksas pirkuma gadījumā var vienoties arī par citiem, pircējam izdevīgākiem nosacījumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas