E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21474
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
7
1
7

Kā pašnodarbinātais maksā nodokļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Mārīte

Labdien! Esmu pašnodarbinātā kādā lauksaimniecības uzņēmumā. Esmu apkopēja, vienkārši tīru viņiem kantori. Mana alga neto ir 250 eiro. Katru mēnesi es iesniedzu viņiem pavadzīmi par padarīto darbu 250 eiro apmērā, kurus viņi man ieskaita kontā. No savas algas (250 eiro) es vēl iegādājos saimniecības preces un tīrīšanas līdzekļus, kurus izmantoju darbā. Gadā man ir peļņa (alga) 3000 eiro. Saimnieciskajiem līdzekļiem gadā iztērēju 600 eiro. Par nodokļiem man gadā aiziet 690 eiro. Vēl no algas man aiziet degvielai, lai es tiktu līdz šim darbam. Vai es, saņemot šo mazo algu, pareizi maksāju nodokļus? Man pat neiznāk iztikas minimums. Paldies, gaidīšu atbildi.

A
atbild:
26. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu izklāstītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu konkrētu atbildi. Jo ir svarīgi, kādu līgumu ar jums noslēdzis uzņēmums. Ja ar jums noslēgts uzņēmuma līgums kā ar fizisko personu, kas Valsts ieņēmumu dienestā ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja/pašnodarbinātā, tad jums pašai jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Pašnodarbināta persona maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā (no 1. marta līdz 1. jūnijam), un reizi ceturksnī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par katru mēnesi, kurā gūti ienākumi. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu valstī, obligātās iemaksas ir tikai 5% (pensiju apdrošināšanai). Ienākumu aprēķina, no ieņēmumiem atņemot izdevumus. Tie ir jāatspoguļo grāmatvedībā, uzskaitot gan ieņēmumus, gan izdevumus.

Saimnieciskās darbības ienākumam ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus. Ja tas ir vienīgais darbs un algas nodokļa grāmatiņa nav iesniegta kādam darba devējam, tad algas nodokļa grāmatiņa jāiesniedz sev kā pašnodarbinātajai personai (tas izdarāms Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS)).

Saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam sadarbībā ar VID ir jāizmanto elektroniskās deklarēšanas sistēma, kurā reģistrējas, iesniedz nodokļu deklarācijas un pārskatus. Ja esat jau sniegusi gada ienākumu deklarāciju, varēsiet atrast EDS sadaļu “Saziņa ar VID”, kur uzrakstiet jautājumus par nodokļu piemērošanu, lai noskaidrotu, vai neesat pārmaksājusi IIN.

Informācija par nodokļu piemērošanu ir atrodama VID tīmekļa vietnes materiālu kopā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas