E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21465
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai drīkst izpaust informāciju par lietu, kas tiek skatīta slēgtā tiesas sēdē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Jānis

Labdien! Ja tiesas sēde atbilstoši Kriminālprocesa likumam tiek pasludināta par slēgtu (tiesu kalendārā šādas sēdes tiek atzīmētas kā slēgtas, ir norāde par apsūdzētā un apsūdzības panta informācijas neizpaužamību). Vai ir tiesiski žurnālistiem izpaust informāciju par apsūdzētā personību un slēgtās tiesas sēdes pārcelšanu? Vai tas nav Kriminālprocesa likuma ietvertās normas (par slēgtās tiesas sēdes statusu) un no tā izrietošo kriminālprocesa dalībnieku tiesību pārkāpums? Jo pat tiesu kalendāros informācija par slēgtajos tiesu procesos iesaistītajām personām ir norādīta kā neizpaužama, taču ir gadījumi, kad informācija par šādās sēdēs iesaistītajām personām (visbiežāk tieši aizdomās turamo vārds, uzvārds) un tiesas sēžu pārcelšanu (tiek nosaukti konkrēti laiki un datumi) tiek ziņota žurnālistiem un publicēta medijos, kā arī tiek norādīts, ka šādu informāciju snieguši tiesu priekšsēdētāju palīgi. Mediju pārstāvji aizbildinās ar personas “vieglāk identificējamo” sabiedriskās atpazīstamības stāvokli. Vai tad uz šiem cilvēkiem Kriminālprocesa likums neattiecas, kaut arī tie ir sabiedrībā atpazīstami cilvēki? Paldies!

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Žurnālistu tiesības iepazīties ar krimināllietas materiāliem nosaka Kriminālprocesa likuma 375.1 pants. Atbilstoši šī panta otrās daļas 3. punktam piekļuvi krimināllietas materiāliem atsaka, ja kriminālprocess ir skatīts slēgtā tiesas sēdē. Savukārt krimināllietas iztiesāšanas atklātumu regulē 450. pants, kas noteic, ka slēgtā tiesas sēdē iztiesā krimināllietu par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību un par noziedzīgu nodarījumu, ko izdarījis nepilngadīgais vai kas izdarīts pret nepilngadīgo, kā arī krimināllietu, kurā nepieciešams aizsargāt valsts vai adopcijas noslēpumu.

Atbilstoši 450. panta trešajai daļai ar motivētu lēmumu tiesa var noteikt slēgtu tiesas sēdi:

  • lai neizpaustu kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves intīmos apstākļus;
  • lai aizsargātu profesionālo noslēpumu vai komercnoslēpumu;
  • lai nodrošinātu kriminālprocesā iesaistīto personu aizsardzību.

Slēgtā tiesas sēdē piedalās kriminālprocesā iesaistītās personas.

Tiesas nolēmumu pasludina publiski. Krimināllietā, kas ir iztiesāta slēgtā tiesas sēdē, publiski pasludina tiesas nolēmuma ievaddaļu un rezolutīvo daļu, neatklājot cietušo personu identificējošu informāciju.

Likuma “Par tiesu varu” 28.4 pants nosaka slēgtā tiesas sēdē izskatāmās lietas materiālu pieejamību.

Rakstītās tiesību normas neaptver visas lietu kategorijas, kad ir obligāti nosakāma slēgta tiesas sēde. Tiesa pēc procesa dalībnieka lūguma vai pēc pašas ieskata var noteikt slēgtu tiesas procesu.

Lēmumam par slēgtas lietas noteikšanu ir jābūt motivētam, tas nevar būt patvaļīgs. Vērtējot, vai ir pamats noteikt slēgtu tiesas sēdi, tiesai jāsamēro sabiedrības interese par tiesvedības atklātumu ar personas tiesībām uz privāto dzīvi vai kādu citu tiesību aizsardzību.

Savukārt informāciju, kādu tiesas ievieto savā mājaslapā, tostarp arī par slēgtajām tiesas sēdēm, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 123 “Noteikumi par tiesu informācijas publicēšanu mājaslapā internetā un tiesu nolēmumu apstrādi pirms to izsniegšanas”.

Nezinot konkrētos lietas apstākļus, ir grūti komentēt jūsu norādīto situāciju. Šādos un līdzīgos gadījumos būtu vēlams vērsties konkrētajā tiesu iestādē, kurā ir ierosināta lieta (pie tiesu konsultanta vai pie personas, kura strādā ar plašsaziņas līdzekļiem), lai noskaidrotu informāciju, kas attiecas uz konkrēto lietu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas