E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21448
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Par piespiedu nomas attiecībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Anita Briljante

Labdien! Manai mammai pieder zemes gabals (Rīnūžu iela 15, Rīga), uz kura daļēji atrodas daudzdzīvokļu māja un ceļš no mājas priekšas. Man ir pilnvara. Zemes nodoklis ir samaksāts. Piespiedu nomas līgums par 2020. gadu vēl nav noslēgts. Vai zemes nomas maksa laika periodā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim ir 4% apmērā no nomājamā zemesgabala kadastrālās vērtības 2020. gadā? Vai mēs varam pieprasīt vairāk? Vai mammai ir iespēja atteikties no zemes gabala īpašuma, tā vietā saņemot dzīvokli šajā mājā? Ja jā, kā to izdarīt? Vai mamma ir tiesīga pieaicināt firmu, kas izveidos uz piebraucamā ceļa pretī mājai maksas autostāvvietas? Vai “Namu pārvaldnieks” bija tiesīgs pārtaisīt mājai piebraucamo ceļu un trotuāru bez mammas piekrišanas? Remontdarbi tika veikti 2020. gada vasarā, bet piespiedu nomas līgums par 2020. gadu vēl nav noslēgts. Ja tādu tiesību nav bijis, kādas ir mūsu turpmākās darbības? P. S. Tā zeme mammai ir gandrīz kā apgrūtinājums, jo... katru gadu jāslēdz līgums, jāmaksā zemes nodoklis un 10% par iznomāšanu (peļņa kopumā par gadu sanāk ap 300 eiro). No 2021. gada no īrniekiem, kuri nav samaksājuši īres maksu, parāds būs jāpiedzen pašam. Paldies!

A
atbild:
02. novembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zemes nomas maksai pašreiz nav ierobežojuma procentos. Saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu no 2019. gada 1. maija spēkā vairs nav likumu normas, kas piespiedu dalītā īpašuma gadījumā nosaka zemes nomas maksas augšējo robežu gadījumos, kad puses nevar par maksu vienoties. Ja abas puses (zemes īpašnieks un zemes lietotāji, dzīvokļu īpašnieki) nevar vienoties, strīdu izšķir tiesa, līdzīgi kā iepriekš.

Tas nenozīmē, ka viena puse (zemes īpašnieks) var prasīt nepamatoti augstu zemes nomas maksājumu vai otra puse (daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki) – maksāt nesamērīgi pieticīgi vai nemaksāt vispār. Civillikuma 2120. pants noteic, ka nomas maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu un tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc.

Kārtība (un izņēmumi), kādā bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem atjaunoja zemes īpašuma tiesības uz viņiem agrāk piederējušiem zemes gabaliem robežās, kādas noteiktas pašvaldību apstiprinātajos pilsētu vai atsevišķu zemes gabalu ierīcības projektos, tika noteikta likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, tostarp paredzot kompensāciju – valsts un pašvaldības garantētu atlīdzība naudā vai vērtspapīros par bijušajam zemes īpašniekam neatdoto zemi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un termiņos.

Ja īpašnieks negrib saglabāt savas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu, tad tas ir jāatsavina (jāpārdod, jāsamaina, jāuzdāvina) citai personai, tostarp valstij vai pašvaldībai, ja tā vēlas iegūt konkrēto īpašumu.

Valsts pārvalda tikai tos nekustamos īpašumus, kas ir nepieciešami tās funkciju veikšanai. Tādējādi nekustamā īpašumu no privātpersonas valsts iegādātos tikai izņēmuma gadījumos, kas saistīti ar valsts funkciju nodrošināšanu, piemēram, vides aizsardzības vai valsts drošības jomā.

Īpašnieks ir tiesīgs vērsties pašvaldībā ar priekšlikumu izvērtēt nekustamā īpašuma atsavināšanas iespēju un nosacījumus.

Par autostāvvietas ierīkošanas iespējām konkrētajā adresē jāuzzina Rīgas pilsētas būvvaldē.

Funkcionāli nepieciešamais (piesaistītais) zemes gabals atrodas dzīvojamās mājas īpašnieku likumīgā lietošanā, un dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības netraucēti lietot dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu. Savukārt zemes īpašnieks nevar aizliegt dzīvojamas mājas dzīvokļu īpašniekiem šo teritoriju lietot – neatkarīgi no tā, vai starp zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašniekiem ir vai nav noslēgts zemes nomas līgums.

Ministru kabineta 2015. gada 8. septembra noteikumu Nr. 522 “Privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanas kārtība” 3. punktā noteikts, ka funkcionāli nepieciešamajā zemes gabalā iekļauj zemi, uz kuras pilnībā vai daļēji atrodas tai piesaistītā dzīvojamā māja, kā arī tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi.

Dzīvojamai mājai noteiktā funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežas un platība ir saistoša gan personām, kas iegūst īpašumā dzīvokli, gan zemes īpašniekam. Zemes īpašnieks nevar rīkoties ar zemes gabalu, aizskarot dzīvokļu īpašnieku lietošanas tiesības.

Tā kā jums situācijā ar zemes īpašumu ir daudz jautājumu, ieteicams konsultēties ar juristu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas