E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21447
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai mantiniekam jāapmaksā aizgājēja parādi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Anete

Labdien! Pēc tēva nāves saņēmu mantojumā garāžu. Būve ir privatizēta, bet par zemi ilgi nebija skaidrības, tai laika gaitā mainījās īpašnieki. 3 mēnešu mantojuma lietas gaidīšanas laikā pie notāra vērsās kreditors (pašreizējais zemes īpašnieks) ar pretenziju (ne pieteikumu) par mistisku parāda summu. Šādus rēķinus mans tēvs nekad nebija saņēmis, kā arī noslēgta līguma nav. Par pašu garāžu parādu nav, bet vai man būtu jāsedz zemes īpašnieka parādi, kas nosaukti par “piespiedu nomu”, un kas notiks, ja nereaģēšu? Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 382. pantu mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušajam vai par mirušu izsludinātajam piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā. Šajā ziņā mirušo vai par mirušu izsludināto sauc par mantojuma atstājēju.

Tādējādi, ja kreditors ir vērsies pie notāra pēc mantojuma atklāšanās termiņā, kurā ir iespējams pieteikt savus prasījumus attiecībā uz mantojuma masu, uz mantojumu gulstas arī saistības, kuras mantojuma atstājējs nav izpildījis.

Piespiedu nomas tiesiskās attiecības ir saistību tiesības. Atbilstoši Civillikuma 1402. pantam saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma. Piespiedu nomas tiesiskās attiecības pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir nepieciešams, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Par zemes piespiedu nomas maksas apmēru un problemātiku vairāk varat uzzināt LV portāla rakstā “Zemes piespiedu nomas samazinājuma normas atzīst par neatbilstošām Satversmei”.

Ja esat pieņēmusi mantojumu (ir saņemta mantojuma apliecība), tad Jums arī ir jāsedz uz mantojumu attiecināmie prasījumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas