E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21425
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vecāku saskarsmes tiesību noteikšana tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Samanta

Labdien! Tēvam ar bērnu ir neierobežotas saskarsmes tiesības, kuras tēvs īsteno neregulāri, un mēs nevaram vienoties savstarpēji par saskarsmes laikiem. Vai man kā mātei ir tiesības celt tiesā prasību par noteiktām tikšanās reizēm tēvam ar bērnu? Vai tiesa var piespiest tēvam tikties biežāk ar bērnu, kā viņš tiekas šobrīd?

A
atbild:
11. novembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Strīda gadījumā, saskaņā ar Civillikuma 182. panta pirmo daļu, kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Tādējādi jums kā mātei šī jautājuma noregulēšanai ir tiesības vērsties tiesā ar attiecīgu prasījumu.

Civillikuma 181. panta otrā daļa noteic vecāku pienākumu uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Savukārt atbilstoši panta pirmajai daļai personisku attiecību un tiešu kontaktu uzturēšana ar vecākiem ir vienīgi bērna tiesība, bet nav pienākums.

Ņemot vērā, ka tiesai un bāriņtiesai, lemjot tos vai citus no bērna aizgādības izrietošus jautājumus, primāri jāņem vērā bērna intereses, teorētiski tiesa var taisīt spriedumu, kurā noteikta citādāka saskarsmes kārtība tai, kas pastāv šobrīd.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas