E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21422
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kādos gadījumos notiesātais var lūgt atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2020
Linda

Labdien! Ja cilvēks izcieš īslaicīgu brīvības atņemšanu (29 dienas), vēl palikušas 17 dienas un notiesātajam ir 2 mazi bērni, kādas ir iespējas uz ātrāku atbrīvošanu? Vai šo laiku var aizstāt ar naudassodu vai kaut ko tādu, ja cilvēks, kas aprūpē bērnus, ir saslimis, iespējams, būs nepieciešama ārstēšanās stacionārā un neviens cits fiziski nevar palikt ar bērniem?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātie un notiesātie, kuriem tiesa neizciesto sodu – piespiedu darbu vai naudas sodu – aizstājusi ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, sodu izcieš tikai daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma augstākajā pakāpē.

Saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa (LSIK) 49.2 pantu notiesātais, kas sodu izcieš daļēji slēgtā cietuma soda izciešanas režīma augstākajā pakāpē, atklātajā cietumā vai audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, ar rakstveida iesniegumu brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam var lūgt atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju līdz piecām diennaktīm sakarā ar tuva radinieka nāvi vai smagu slimību, kas apdraud slimā dzīvību.

Minētajā iesniegumā notiesātais norāda iemeslu brīvības atņemšanas iestādes īslaicīgai atstāšanai, vietu, kur uzturēsies īslaicīgās prombūtnes laikā, un kontakttālruni, ja tāds pieejams, un pievieno visus savā rīcībā esošos dokumentus, kas apliecina minēto īslaicīgās prombūtnes iemeslu esamību, kā arī sniedz brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam papildu ziņas par īslaicīgās prombūtnes iemesliem.

Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks, izvērtējot minēto iesniegumu, triju darba dienu laikā pārbauda minēto apstākļu esamību un, izvērtējis notiesātā iespējas nokļūt uz bērēm vai apmeklēt slimo radinieku paredzētajā īslaicīgās prombūtnes laikā, iepriekšējās īslaicīgās prombūtnes reizēs pieļautos pārkāpumus un atgriešanos brīvības atņemšanas iestādē tās noteiktajā laikā, var atļaut īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju.

Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks neatļauj notiesātajam īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju, ja pastāv vismaz viens no šādiem apstākļiem:

  • notiesātais slimo ar bīstamu infekcijas slimību tās aktīvajā formā vai slimību akūtajā stadijā un nav pabeidzis ārstēšanās kursu saskaņā ar ārsta atzinumu;
  • notiesātais ir izdarījis tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā, ja viņš iepriekš ticis nosacīti pirms termiņa atbrīvots no brīvības atņemšanas soda izciešanas;
  • notiesātais iepriekš neattaisnojošu iemeslu dēļ nav atgriezies brīvības atņemšanas iestādē LSIK 49.3 un 78.4 pantā minētajā atļaujā norādītajā laikā;
  • notiesātais vēlas izbraukt ārpus Latvijas Republikas teritorijas.

Tādējādi secināms, ka tikai sakarā ar tuva radinieka nāvi vai smagu slimību, kas apdraud slimā dzīvību, notiesātājam ir tiesības lūgt atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju līdz 5 diennaktīm. Citos gadījumos tas nebūs iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas