E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21398
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai mājas pārvaldnieks par nepildīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2020
Ļ.

Dzīvokļu kopība, kura māju nav pārņēmusi pārvaldībā, ir pieņēmusi lēmumu saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma normām. Lēmums sastāvēja no divām daļām. Pārvaldnieks ir pieņēmis lēmuma abas daļas izpildei, taču pēc laika, izpildot vienu lēmuma daļu, ir atteicies izpildīt otru, norādot, ka dzīvokļu īpašnieki varot tā izpildei pilnvarot kādu citu, pieņemot citu kopības lēmumu. Vai pārvaldnieks ir tiesīgs tā darīt? Kādas tiesību aktu normas aizsargā dzīvokļu īpašnieku tiesības no šādām pārvaldnieka viedokļa izmaiņām? Ko dzīvokļu īpašnieki var darīt šādā situācijā savu tiesību aizsargāšanai, ja pārvaldnieks ir pašvaldības kapitālsabiedrība?

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Mājas pārvaldīšanas tiesiskos priekšnosacījumus nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, kura 6. pants nosaka mājas pārvaldīšanā veicamās obligātās pārvaldīšanas darbības (2. daļa) un citas pārvaldīšanas darbības.

Ar citām pārvaldīšanas darbībām (likuma 6. panta 3. daļa) saprot darbības, kas saistītas ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un tiek veiktas atbilstoši dzīvojamās mājas īpašnieka gribai un maksātspējai. Pie tām pieder ar dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu un šim nolūkam nepieciešamo pasākumu ilgtermiņa plāna sagatavošanu saistītās darbības.

Tāpat dzīvojamās mājas pārvaldīšanai starp dzīvokļu īpašnieku kopību un pārvaldnieku ir slēdzams rakstveida līgums.

Tādējādi, ja dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtais lēmums, kas uzdots izpildei pārvaldniekam, ir mājas pārvaldīšanas obligātās darbības vai citas darbības (likuma 6. panta 3. daļas izpratnē), pārvaldnieks nav tiesīgs atteikties pildīt šādu rīkojumu. Savukārt, ja lēmums nav saistīts ar obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām vai citām darbībām (likuma 6. panta 3. daļas izpratnē), tad atbilde meklējama pušu starpā noslēgtajā līgumā.

Ja līgums neparedz pārvaldniekam šādu uzdevumu izpildes pienākumu vai pārvaldniekam ir izvēles tiesības šādu rīkojumu izpildē, pārvaldnieks var arī atteikties pildīt šādu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas