E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21383
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā izbeigt darba attiecības, turpinoties slimības laikam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2020
Aigars

Labdien! Ir atvērta slimības lapa A, pagājušas 10 dienas, kuras apmaksā darba devējs, tad atvērta slimības lapa B, jo joprojām slimoju. Vai ir iespējams pārtraukt darba attiecības, kamēr ir atvērta B lapa? Vai obligāti sākumā ir jābeidz slimot, jāaizver slimības lapa un tikai tad var pārtraukt darba attiecības, piemēram, pat tad, ja tas notiktu pēc abpusējas vienošanās ar darba devēju?

A
atbild:
27. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecības var izbeigt arī slimības laikā. Iespējas, kā to izdarīt, ir divas: noslēgts vienošanās līgums vai darbinieka uzteikums.

Jums ir tiesības slimības laikā vērsties pie darba devēja, lai rosinātu vienoties par darba līguma izbeigšanu. Lai to tiesiski izdarītu, jums ir jānogādā vai jānosūta (ar drošu elektronisko parakstu parakstītu vai pa pastu ierakstītā sūtījumā) iesniegums, kurā lūdzat sagatavot vienošanos par darba attiecību izbeigšanu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Vairāk informācijas par šo tēmu būs skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Pušu vienošanās”.

Otra iespēja ir uzteikt darba līgumu pēc savas brīvas gribas, pamatojumā norādot Darba likuma 100. panta pirmo daļu.

Ja uzteikums iesniegts slimības laikā, uzteikumā ir obligāti jāiekļauj atsauce, vai slimības laiks ir ietverams uzteikuma termiņā. Tātad, ja iesniegumā būs norādīts slimības laiku uzteikuma termiņā neietvert, tad uzteikuma termiņš sāks tecēt no dienas, kad pēc slimošanas atgriezīsieties darbā. Savukārt, ja norādīsiet, ka slimības laiku uzteikuma termiņā lūdzat ietvert, tad uzteikuma termiņš sāks tecēt ar brīdi, kad darba devējs to būs saņēmis.

Ja nevēlaties personīgi ierasties birojā (tas nav aizliegts, ja ārstniecībai nav noteikts gultas režīms vai neesat stacionārā), tad uzteikumu varat nosūtīt darba devējam ar ierakstītas vēstules starpniecību pa pastu. Ierakstīta vēstule nozīmē, ka pasts jums darīs zināmu, ka tā ir nogādāta adresātam un par to ir saņemts paraksts. Turklāt šādus sūtījumus (A klase) adresātam nogādā nākamajā darba dienā.

Vairāk par darbinieka uzteikumu lasiet skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Darbinieka uzteikums”.

Uzteikuma maksimālais termiņš var būt viens mēnesis. Tam, ka slimības lapa B turpinās, nav nozīmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas