E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21377
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai pensijas vecumā var noteikt invaliditāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2020
Elza

Labdien! Vēlos lūgt skaidrojumu par pienākumiem un tiesībām, kas izriet no šīs situācijas: pensionāre saņem pensiju kopš 2000. gada. Pirms gada traumas dēļ viņa kļuva par kopjamu personu, kurai pašlaik tuvinieki nodrošina sociālo gultu pansionātā. Tuvinieki vēlas nokārtot pensionārei invaliditāti. Kas jādara? Vai invaliditātes statuss izmaina sociālo garantiju lielumu? Vai ir pieļaujama situācija, ka tiek saņemta vecuma pensija un invaliditātes pabalsts? Kādas tiesības ir tikt pansionātā?

A
atbild:
12. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes likuma 6. pants no 2015. gada 1. janvāra nosaka: personām pēc valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas, veicot invaliditātes ekspertīzi, izvērtē funkcionēšanas ierobežojumu, tā pakāpi un nosaka I invaliditātes grupu – ļoti smaga invaliditāte, II invaliditātes grupu – smaga invaliditāte vai III invaliditātes grupu – mēreni izteikta invaliditāte, kā arī sakarā ar to nepieciešamos atbalsta pasākumus.

Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija. Nosūtījumu uz ekspertīzi izsniedz ģimenes vai ārstējošais ārsts.

Ja ir noteikta invaliditāte, tiek noteiktas arī sociālās garantijas (atkarībā no invaliditātes grupas). Par atvieglojumiem varat izlasīt Labklājības ministrijas mājaslapā.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā piešķir tikai tad, ja cilvēkam nav tiesību uz valsts pensiju.

Cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti ir tiesības saņemt īpašās kopšanas pabalstu, ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās cilvēki, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi aprūpēt un kuriem ir noteikts 3. vai 4. aprūpes līmenis, var saņemt mājokli, pilnu aprūpi un sociālo rehabilitāciju. Tiesības saņemt valsts finansētus pakalpojumus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ir pilngadīgām neredzīgām personām un personām ar smagiem un ļoti smagiem garīga rakstura traucējumiem, kurām funkcionālo traucējumu smaguma pakāpes un aprūpes līmeņa dēļ nepieciešams saņemt pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā. Šos pakalpojumus nodrošina pieci valsts sociālās aprūpes centri 26 filiālēs un organizācijas.

Tiesības saņemt pašvaldību finansētus pakalpojumus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ir: pensijas vecuma personām; invalīdiem, ja viņiem nepieciešamā aprūpe pārsniedz aprūpei mājās vai dienas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās noteikto apjomu.

Lai saņemtu sociālās aprūpes pakalpojumus, cilvēkam vai viņa likumiskajam pārstāvim jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Aprūpes institūcijā jāuzzina informācija par to, kādas ir iespējas ievietot tuvinieku, cik gara ir rinda, kāda ir samaksa, un citiem jautājumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas