E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21359
Lasīšanai: 3 minūtes

Piedzīt uzturlīdzekļus var tikai no vecāka, kas ierakstīts dzimšanas apliecībā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Laura

Labdien! Man ir 20 gadi, tēvu nekad neesmu redzējusi, viņš nav palīdzējis. Mana māte nebija precēta ar viņu, viņš pameta māti, kad viņa bija stāvoklī ar mani, tāpēc arī manā dzimšanas apliecībā tēva vietā man ir “svītriņa”. Es gribu iesniegt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Kā man to izdarīt, ja es zinu tikai viņa vārdu, uzvārdu un nevaru atrast viņa kontaktus, lai sazinātos? Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Civillikuma 158. panta pirmā daļa nosaka: prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

Vispirms jūsu mātei bija jāvēršas tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu jūsu uzturēšanai, līdzko bijāt sasniegusi pilngadību. Ja jūsu dzimšanas apliecībā dati par jūsu tēvu netika ierakstīti, nav juridiska pamatojuma lūgt uzturlīdzekļu piedziņu.

Tagad jūs varat vērsties tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu patstāvīgi, jo esat sasniegusi pilngadību. Prasības pieteikumā jūs norādāt visu jums zināmo informāciju par savu tēvu.

Līdz jūsu pilngadības sasniegšanai piedzīt uzturlīdzekļus varēja jūsu māte, jo uzturlīdzekļi bērna uzturam tiek maksāti vecākam, kas īsteno ikdienas aprūpi un uzraudzību pār bērnu, nevis pašam bērnam.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 3. panta pirmo daļu, ja turpināt iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību līdz 21 gada vecumam, uzturlīdzekļus var izmaksāt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija no fonda līdzekļiem. Turklāt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus, ja vecāks nenodrošina uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā apmērā. Tas nozīmē: lai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pieņemtu lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu jums, ir nepieciešams, lai tiesas ceļā tiktu noteikts, ka jūsu tēvs patiešām ir jūsu bioloģiskais tēvs, un viņš tiktu reģistrēts jūsu dzimšanas apliecībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas